Annons
Nyheter

Haavisto ställer upp i presidentvalet

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto ställer upp i presidentvalet 2024, meddelar han på en pressträff.
Enligt opinionsundersökningar är hans folkets favoritkandidat.
Finland • Publicerad 8 juni 2023
Finlands utrikesminister Pekka Haavisto ställer upp i presidentvalet i Finland i januari 2024. Arkivbild.Foto: Emmi Korhonen/AP/TT

Haavisto har tidigare kandiderat till presidentposten 2012 och 2018, men har båda gångerna kommit tvåa efter Sauli Niinistö. Nu kanske det blir tredje gången gillt för utrikesministern, enligt Yles opinionsundersökning i maj var han den person som fick störst stöd från finländarna, 28 procent, för att ta sig an toppjobbet.

Haavisto kommer att kandidera via en så kallad valmansförening, vilket innebär att det krävs 20 000 namnunderskrifter. Han säger dock att han också hoppas på stöd från sitt parti De gröna, skriver Yle.

Annons

– Presidentvalet är ett utpräglat personval och jag har blivit kontaktad av många som säger att de gärna skulle rösta på mig, men inte kan tänka sig att rösta på de Gröna, säger han vid presskonferensen.

Sittande presidenten Sauli Niinistö har suttit två mandatperioder och får inte fortsätta på posten.

Haavisto är den andre som meddelar att han kandiderar i valet, endast Harry Harkimo från partiet Rörelse nu har tidigare kommit med samma besked.

Presidentvalet hålls den 28 januari 2024. Om ingen av kandidaterna får mer än hälften av rösterna hålls en andra omgång den 11 februari.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons