Annons
Nyheter

22-åring häktad för Vetlandadådet

22-åringen som misstänks för knivdramat i Vetlanda har nu häktats för sju mordförsök.
Mannen var upprörd under förhandlingen och hävdade att han "inte gjort något".
Brott • Publicerad 5 mars 2021
Den misstänkte för Vetlandaattacken kördes i polisbil till och från häktningsförhandlingen i Eksjö tingsrätt.
Den misstänkte för Vetlandaattacken kördes i polisbil till och från häktningsförhandlingen i Eksjö tingsrätt.Foto: Mikael Fritzon/TT
Advokat Christian Berntö företräder den misstänkte 22-åringen.
Advokat Christian Berntö företräder den misstänkte 22-åringen.Foto: Mikael Fritzon/TT

Strax före klockan 15 i onsdags kom larmsamtal om att flera personer blivit attackerade med någon form av tillhygge i centrala Vetlanda. Senare bekräftade polisen att de blivit attackerade med kniv.

Annons

Den första polispatrullen var på plats drygt en kvart senare och tre minuter senare greps den misstänkte 22-åringen. I samband med gripandet sköts han i benet av polisen och fördes till sjukhus.

Under häktningsförhandlingen i Eksjö tingsrätt på fredagsförmiddagen var 22-åringen dock på plats.

Via sin advokat Christian Berntö motsatte han sig häktningen. Samtidigt uppträdde 22-åringen själv upprört och skrek enligt flera medier att han "inte gjort något". Han fick till slut en tillsägelse av rättens ordförande.

– Jag angav att han inte vill ange någon inställning till brottsmisstanken, säger Christian Berntö till TT.

– Sedan sade han själv att han inte hade gjort något. Men vad han syftade på, det vet jag inte.

Ska undersökas

Eksjö tingsrätt beslutade med hänvisning till förundersökningssekretessen om stängda dörrar under resten av förhandlingen. När häktningsbeslutet presenterades deltog 22-åringen i stället via videolänk från en annan sal.

Mannen har nu häktats på sannolika skäl misstänkt för sju fall av försök till mord. Rätten beslutade också att mannen ska genomgå en mindre psykiatrisk undersökning.

Christian Berntö vill inte gå in på hur hans klient mår. Utöver att 22-åringen blivit delgiven misstankarna har det hittills inte heller skett några regelrätta förhör.

– Nej, han har inte blivit förhörd i någon större omfattning än. Jag misstänker att polisen först vill förhöra brottsoffren noga, säger han.

– Det är ju sju stycken målsäganden, så man måste tala om sju olika fall egentligen. Det tar en tid att göra de förhören och först efter det kan min klient börja ange en inställning till varje misstanke.

Annons

Kammaråklagare Adam Rullman sade efter häktningsförhandlingarna att han anser att bevisläget mot 22-åringen är bra.

Fått lämna sjukhus

Sju män, födda mellan 1946 och 1985, blev knivskurna under attacken. Tre av dem fick livshotande skador. Dessutom vårdades även gärningsmannen på sjukhus för sin skottskada.

Inklusive gärningsmannen fick fyra av de skadade på fredagen lämna sjukhusen. Enligt Region Jönköping är tillståndet för de fyra som fortfarande vårdas på sjukhus stabilt.

Den nu häktade mannen kom till Sverige från Afghanistan 2016. Inför att hans uppehållstillstånd skulle gå ut i november förra året ansökte han om ytterligare förlängning, men har inte ännu fått svar på sin ansökan.

I juni 2019 dömdes mannen till dagsböter för ringa narkotikabrott, sedan han rökt cannabis.

I polisförhören inför åtalet berättade mannen då att han tidigare ätit lugnande mediciner mot psykiska besvär.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons