Annons
Nyheter

Hallengren vill ha samtal om etniska läkarval

Sjukvård • Publicerad 6 augusti 2021
Socialminister Lena Hallengren (S) vill bjuda in till samtal efter uppgifterna om att vårdgivare låter patienter välja att få vård enbart av etniskt svenska läkare. Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren (S) vill bjuda in till samtal efter uppgifterna om att vårdgivare låter patienter välja att få vård enbart av etniskt svenska läkare. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

I samtliga regioner finns vårdgivare som låter patienter välja att få vård enbart av etniskt svenska läkare och tandläkare, enligt en granskning av Dagens Nyheter.

Nu reagerar socialminister Lena Hallengren (S), som säger att hon inte är överraskad över att rasism och diskriminering förekommer i vården.

Annons

– Jag kommer att ta initiativ till att bjuda in Sveriges kommuner och regioner och fackliga organisationer till samtal, säger hon till Dagens Nyheter.

Tidigare har också statsminister Stefan Löfven (S) reagerat på uppgifterna.

– Jag blir så förbannad, det är vidrigt, när jag läste om det kändes det i magen. Vi får aldrig sluta bekämpa rasism och främlingsfientlighet, sade han i en intervju med Örnsköldsviks Allehanda för en vecka sedan.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons