Annons
Nyheter

Halv miljon höns avlivas – hemvärnet kallas in

Djur • Publicerad 20 januari 2021
Runt en halv miljon värphöns måste avlivas på en gård i småländska Mönsterås kommun sedan fågelinfluensa konstaterats på anläggningen. Arkivbild.
Runt en halv miljon värphöns måste avlivas på en gård i småländska Mönsterås kommun sedan fågelinfluensa konstaterats på anläggningen. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Runt en halv miljon höns ska avlivas på en gård i Mönsterås kommun sedan fågelinfluensa konstaterats på anläggningen. Till sin hjälp tar Jordbruksverket runt 30 soldater från hemvärnet, rapporterar lokala medier.

– Vi fick förfrågan från Jordbruksverket om stöd med personal. Vi har sagt ja, och vår konkreta uppgift är att paketera fåglarna efter avlivning och lägga fåglarna i containrar för vidare transport, säger Jan Bohman, kommunikationschef i södra militärregionen, till SVT Nyheter Småland.

Annons

Anläggningen i Kalmar län är den femte som drabbats av fågelinfluensa denna säsong. Alla tidigare fall har konstaterats i Skåne.

Viruset är mycket smittsamt bland fåglar, men för människor bedöms smittorisken vara i stort sett obefintlig.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons