Annons

Hamnarbetare vill ha besked om ryska fartyg

Transport • Publicerad 8 mars 2022
Containerterminalen i Norra Hamnen i Malmö. Arkivbild.
Containerterminalen i Norra Hamnen i Malmö. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Fack och arbetsgivarorganisationer inom transportbranschen kräver tydligare regler för hur man i svenska hamnar ska hantera ryska fartyg och laster, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Detta med anledning av Rysslands invasion av Ukraina och de sanktioner som har införts mot Ryssland.

– Vi vill ha ett tydligt besked från regeringen om att vi ska sluta lossa och lasta ryska fartyg i svenska hamnar, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth till radion.

Annons

Än så länge är ryska fartyg välkomna i svenska hamnar.

– Det vi är ute efter från båda parter är att få ett så tydligt regelverk som möjligt för vad det är som gäller, säger Marcus Dahlsten, vd för transportföretagen och Sveriges hamnar, till Ekot.

Han tar upp både de sanktioner som redan finns, men också eventuellt utökade sanktioner. Regeringen hänvisar till att frågan diskuteras inom EU.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons