Annons
Nyheter

Han sköt ihjäl 26 i Thailand – dödad av polis

Den soldat i Thailand som sköt ihjäl minst 26 personer och skadade över 50 har dödats av säkerhetsstyrkor.
"Tack till polisen och armén för att ni avslutade situationen", skriver landets folkhälsominister Anutin Charnvirakul på Facebook.
Thailand (TT-Reuters-AFP) • Publicerad 9 februari 2020
Polisen stormade köpcentrumet i Nakhon Ratchasima, även kallad Korat, i Thailand, där gärningsmannen hade barrikaderat sig.
Polisen stormade köpcentrumet i Nakhon Ratchasima, även kallad Korat, i Thailand, där gärningsmannen hade barrikaderat sig.Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

Den officiella siffran över antalet dödsoffer stiger och är nu uppe i 26, med över 50 personer skadade.

Thailands premiärminister Prayut Chan-O-Cha uppger att motivet bakom dådet var en tvist om en fastighetsförsäljning där gärningsmannen kände sig lurad.

Annons

– Det är utan motstycke i Thailand, och jag vill att det här ska vara sista gången en sådan här katastrof inträffar, säger Chan-O-Cha utanför ett sjukhus där skadade vårdas.

Masskjutningen inleddes klockan 15 på lördagen, lokal tid, då tre personer sköts ihjäl på en militäranläggning i staden Nakhon Ratchasima, även kallad Korat, drygt 20 mil nordost om Bangkok.

Mannen tog sig sedan till köpcentrumet Terminal 21, där skottlossningen fortsatte och han barrikaderade sig.

Polis och militär stormade köpcentrumet tidigt på söndagen. Flera dödade och skadade personer rapporteras då ha burits ut. Klockan 9 (3 svensk tid) dödades gärningsmannen enligt polischefen Jirabhob Bhuridej, vilket innebär att det totala antalet döda är 27.

– Polisen har dödat gärningsmannen och räddat åtta gisslan. Några av dem var skadade, säger en person ur säkerhetsstyrkorna till Reuters.

Mannen sände delar av händelseförloppet live på Facebook, och han publicerade även bilder på sig själv med ett vapen i hand och i militärklädsel. I ett inlägg som han skrev samtidigt som dådet pågick frågade han sig "Kämpa eller ge upp?".

Facebook har därefter stängt den misstänkte mannens konto.

Personer ur säkerhetsstyrkorna utanför köpcentrumet Terminal 21.
Personer ur säkerhetsstyrkorna utanför köpcentrumet Terminal 21.Foto: Sakchai Lalit/AP/TT
TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons