Han tar över Företagarna: "Tufft läge"
Benjamin Dousa har precis varit i ett Almedalen som han beskriver som avslaget. Han är heller inte imponerad av politikernas tal.
– Det var nästan ett obefintligt fokus på tillväxt och företagande. Alla politiker, från höger till vänster, pratar om hur skattepengarna ska fördelas, men ingen pratar om hur man får in nya skattepengar, säger han.
Enligt Dousa är svaret bland annat företagande.
Själv har han ingen bakgrund som entreprenör men däremot som politiker och opinionsbildare.
Som ordförande för Moderaternas ungdomsförbund (Muf) och som chef på tankesmedjan Timbro. Han har förekommit flitigt på olika ledar- och debattsidor.
Kollegornas rester
Nu tar han över som vd för Företagarna efter Günther Mårder, som profilerat sig som något av en extrem sparprofil.
Benjamin Dousa säger att han inte kommer att gå riktigt lika långt som sin företrädare, som bland annat berättat att han äter resterna ur kollegornas matlådor.
– Jag brukar dessutom spola i toaletten, säger han.
Däremot blir det ingen större kursändring när det kommer till vilka frågor han tänker driva.
Det handlar bland annat om att skapa minskat regelkrångel för företagen och göra det enklare att hitta rätt kompetens.
– Särskilt nu när konjunkturen viker ned är det viktigt att få ned kostnaderna för att anställa, säger han.
Flera bedömare, däribland Konjunkturinstitutet, spår att Sverige går in i en lågkonjunktur under senare delen av 2023. Men enligt KI finns inga tecken i nuläget på att arbetsmarknaden håller på att försvagas.
Enligt Benjamin Dousa gör dock läget i ekonomin, med högre kostnader och högre räntor, att många företag har det tufft. Ju mer räntorna höjs desto svårare för företagen.
– Det finns vissa branscher, till exempel inom bygg, som har det exceptionellt tufft just nu. Det skickar en tydlig signal till politikerna om att snabba på reformtakten. Vill man inte se fler konkurser och varsel behövs en högre takt i det arbetet, säger han.
Svag krona höjer risken
Även den svaga svenska kronan påverkar företagen, på olika sätt.
Benjamin Dousa säger att han välkomnar en debatt kring euron, även om han inte vill sätta ner foten kring om han är för eller emot.
– Det finns både för- och nackdelar, en tydlig nackdel med euron är om vi skulle få en chock i ekonomin som specifikt riktar sig mot den svenska ekonomin. Men å andra sidan, när kronan vobblar så mycket blir det svårt att bedriva affärer och export med andra länder. Det höjer risken för svenska företag, säger han.
TT: Varför väljer du att lämna Timbro?
– Jag trivs väldigt bra på Timbro men känslan av att få vara en del av en väldigt stor folkrörelse, Företagarna har över 60 000 medlemmar, fick mig på kroken. Det är så brett och så viktiga frågor, säger han.
Han tillträder den nya rollen den 2 januari nästa år.
Fakta: Benjamin Dousa
Benjamin Dousa är född 1992 i Kista.
Han kommer närmast från rollen som vd för tankesmedjan Timbro.
Mellan 2016 och 2020 var han ordförande i Moderata ungdomsförbundet.
Han har tidigare också varit ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd samt makroekonom på SEB.
Dousa har en examen från Handelshögskolan i Stockholm.
Källa: TT och Linkedin