Annons
Nyheter

Hans slår hårt mot Norge: Alla krafter mobiliseras

Extremvädret Hans drar fram över Norge och flera samhällen är isolerade efter att över 100 vägar stängts.
– Alla krafter mobiliseras. Försvaret, civilförsvaret och enligt de senaste rapporterna också hemvärnet, säger statsminister Jonas Gahr Støre enligt VG.
Norge • Publicerad 9 augusti 2023
Campingplatsen Dokka utanför Hamar svämmas över.Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT
Älven Storelva i Hønefoss på onsdagen.Foto: Annika Byrde/NTB/TT

Älvar som översvämmas, vägar som stängs och broar som rasar. Norge hukar under Hans framfart.

– Vi har aldrig tidigare sett så här höga nivåer i älvarna, och prognoserna tyder på att de kommer att stiga, i synnerhet i de större älvarna, säger Erik Holmqvist på Norges vatten- och energimyndighet NVE till NTB.

Annons

Enligt NRK var 114 vägar avstängda under sen onsdagseftermiddag. Även huvudleden E6 är översvämmad på flera ställen och bitvis stängd. Mellan Trondheim och Östlandet, där bland annat Oslo ligger, är bara två riksvägar öppna med begränsad kapacitet för tung trafik.

Myndigheterna har därför gått ut med en allmän uppmaning om att alla större lastbilstransporter ska stoppas. Lastbilar som trots allt ger sig ut kan stoppas av polisen.

Järnvägsbro på väg rasa

Värst drabbat är Innlandet, där bland annat Lillehammer och Kongsvinger ligger. Där ligger också Braskereidfoss, där en damm vid ett kraftverk har gett vika och en bro håller på att rasa. Lite längre norrut i Innlandet riskerar en järnvägsbro över älven Gudbrandsdalslågen att rasa på grund av översvämningar utanför staden Ringebu.

Hela kommunen Ringebu är enligt NTB i princip isolerad, med samtliga vägar in och ut översvämmade eller avspärrade på grund av rasrisk. Det är inte bara invånarna som råkar illa ut, turister som fastnat har tvingats tälta i parken mitt i staden.

– De kan varken ta sig norrut eller söderut, och det finns inga andra övernattningsmöjligheter här, säger kommunordförande Arne Fossmo till NTB.

Aud Hove, ordförande i fylket Innlandet, säger att krismyndigheterna riskerar att inte nå fram till dem som behöver hjälp.

– Vi befinner oss i en kris av nationella dimensioner, säger Hove i ett pressmeddelande, och fortsätter:

– Nu behöver vi hjälp från samhället i stort. Dagen i dag är avgörande för om detta kommer att gå bra eller inte.

Allvarlig situation

Statsminister Jonas Gahr Støre säger till NTB att det är en allvarlig situation och att staten kommer att ställa upp. Under onsdagskvällen ska han delta i ett möte med NVE för att se vilka åtgärder som krävs.

Regeringen har hittills bland annat satt in sju extra helikoptrar som ska bistå i evakueringsarbetet.

Annons

– Vi har medel som vi kommer att prioritera till kommuner och län som behöver det, försvaret bistår med helikoptrar på flera platser, och vi kommer också att titta på andra sätt vi kan hjälpa de som drabbats av ovädret, säger Jonas Gahr Støre.

På flera håll runt om i Norge har översvämningar lett till att personer har fått evakueras. I Viken har drygt 2 200 tillfälligt fått lämna sina hem, i Hønefoss strax söder om Innlandet har runt 1 600 personer evakuerats till följd av översvämningar i älven Storelva som rinner genom stadskärnan.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons