Annons
Nyheter

Här är branschen som skriker efter arbetskraft

Energibranschen är hetare än någonsin. Det gäller även dess arbetsmarknad. Vattenfall eldistribution behöver nu nyanställa 600 medarbetare inom loppet av drygt två år.
Ekonomi • Publicerad 6 november 2022
Sugen på att byta bransch? Vattenfall eldistribution behöver nu nyanställa 600 nya medarbetare. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Ingen lär ha undgått hur energifrågor och elförbrukning seglat upp som en viktig faktor i samhället. Nya utmaningar i form av utbyggnad av elnätet gör dock att det behövs mer personal.

Tidigare i våras meddelade Svenska Kraftnät att man behöver anställa 800 personer och nu ger sig Vatttenfall eldistribution in i kampen om arbetskraften.

Annons

– Det handlar om ingenjörer, tekniker men också andra roller. Det kan vara jurister, lantmätare eller sådana som jobbar med kundansvar, säger Annika Viklund, vd för Vattenfall eldistribution till TT.

Antalet, 600 nya medarbetare, är tänkt att rekryteras fram till 2024 samtidigt som företaget etableras på ytterligare tre orter: Linköping, Västerås och Uppsala.

TT: Kan ni hitta dessa medarbetare i Sverige eller behöver ni söka utomlands?

– Vi hoppas kunna hitta dem inom Sveriges gränser. Viss del av vår verksamhet är säkerhetsskyddad och vi gör en säkerhetsprövning.

Annika Viklund medger att företaget historiskt sett skulle kunnat synas mera och kanske varit lite för försiktiga när det gäller till exempel rekryteringskampanjer i anslutning till universitetsutbildningar. Nu är dock arbetskraftsbehovet stort och det öppnar upp för andra lösningar.

– Kanske finns det några som vill jobba även efter pension, att vi kan få personer att jobba längre och även titta på konsultmarknaden men också hur man kan omskola sig om man vill byta bransch.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons