Annons
Nyheter

Här är facken som strejkar mest

Strejker som lamslår samhället, eller fredliga förhandlingar. Är det några fackförbund som har lättare att ta till strejkvapnet när förhandlingarna går dem emot?
Ekonomi • Publicerad 2 juli 2023
Målarna gick ut i strejk i maj. Arkivbild.Foto: Caisa Rasmussen/TT

I årets avtalsrörelse har det varslats om strejk från några förbund. Tågpersonal, trädgårdsarbetare, målare och VVS-arbetare hör till dem som skramlat med konfliktvapnet. Vi minns också pilotstrejken från i fjol, och har just kunnat andas ut efter att Svenska Transportarbetareförbundets strejkvarsel, som hotade flygtrafiken, avvärjts nu i sommar. Svenska Hamnarbetarförbundets varsel i hamnarna ligger dock kvar.

Men är det dessa förbund som har lättast att ta till konfliktvapnet?

Förenkling av verkligheten

Annons

Per Ewaldsson, chefsjurist på statliga Medlingsinstitutet, vill inte kora något fackförbund som ledare i strejkligan.

– Vi gör inga listor. Det blir en sådan förenkling av verkligheten, säger han.

Det är mycket, mycket svårt att jämföra stridsviljan hos förbund med varandra, förklarar han, eftersom fackförbunden är så olika stora, och flera verkar inom många olika yrkesområden med många kollektivavtal.

Vissa jätteförbund som Kommunal och Unionen har massor med olika kollektivavtal inom vitt skilda yrkesområden. Då är det inte så konstigt om det blir många varsel, de kan röra många olika yrkesgrupper.

Andra, som Svenska Pilotförbundet, har bara något tiotal kollektivavtal och relativt få medlemmar, berättar han.

När det gäller varsel, det vill säga hot om strejk, finns en handfull förbund som har varslat vid fler än 20 avtalsförhandlingar under 2000-talet. Det är Svenska Transportarbetareförbundet och Svensk Pilotförening, tillsammans med Unionen, Kommunal och Seko.

Tittar man på de fall då strejkvarsel också verkligen lett till strejker under 2000-talet så ligger också Svensk Pilotförening och Svenska Transportarbetareförbundet i topp, förklarar han. I fjol strejkade till exempel piloterna vid SAS.

Speciella omständigheter

Men för Svensk Pilotförenings del finns en del speciella omständigheter, nämner han.

– Under senare år har vissa flygbolag haft stora ekonomiska problem med lågpriskonkurrens. Vid strejken 2022 för piloterna gick man med på lönesänkningar. Alltså gällde inte konflikten hur mycket mer i lön de skulle få, utan hur mycket mindre.

– Man måste också se till verksamheten och vad konflikten handlar om, och hur arbetsgivarna agerar.

Annons

Svenska Hamnarbetarförbundet, som varslat om strejk nu, har inte haft något kollektivavtal före 2019. Innan dess förekom flera lokala strejker, berättar Per Ewaldsson.

– Den stora strejken för hamnarbetarna var 2019, innan de fick sitt kollektivavtal.

Det skulle också gå att titta på antalet förlorade arbetsdagar på 2 000-talet på grund av strejker. Då ligger Kommunal i topp. Men inte för att de är särskilt strejkbenägna, utan för att de är så stora, förklarar han. Kommunal strejkade för runt tjugo år sedan, och konflikten var mycket omfattande. Då blev det väldigt många arbetsdagar som förlorades, förklarar Per Ewaldsson.

Fakta: Varsel och strejker

Svenska Transportarbetareförbundet och Svenska Hamnarbetarförbundet har varslat om strejk från början av juli. Förra sommaren strejkade SAS piloter.

Tidigare strejker:

Svenska Transportarbetareförbundet och Svensk Pilotförening har utlöst flest strejker under 2 000-talet.

Varsel:

Fler än 20 varsel vid avtalsförhandlingar under 2 000-talet:

Svenska Transportarbetareförbundet, Svensk Pilotförening, Unionen, Kommunal och Seko.

.

Mellan 10 och 20 varsel vid avtalsförhandlingar under 2 000-talet: Fastighetsanställdas förbund, Svenska Elektrikerförbundet, Svenska Byggnadsarbetarförbundet, Sjöbefälsföreningen, Hotell- och restaurangfacket och GS, som organiserar grafiker.

.

Färre än 10 varsel vid avtalsförhandlingar under 2 000-talet:

Handelsanställdas förbund, IF Metall, Sveriges ingenjörer och Svenska Journalistförbundet.

Källa: Medlingsinstitutet

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons