Annons
Nyheter

Här är landets fulaste byggnad

Var ligger egentligen landets fulaste nybygge? Om man frågar de tusentals personer som deltagit i omröstningen rörande Arkitekturupprorets pris för Sveriges fulaste nybygge – det så kallade Kasper Kalkon-priset – är svaret solklart: i Malmö.
Bostad (TT) • Publicerad 20 mars 2019
Rostiga huset i Malmö – Sveriges fulaste? MKB:s hus med rostfasad i kvarteret Sofia i Malmö tilldelades på tisdagen Kasper Kalkon-priset som årets fulaste.
Rostiga huset i Malmö – Sveriges fulaste? MKB:s hus med rostfasad i kvarteret Sofia i Malmö tilldelades på tisdagen Kasper Kalkon-priset som årets fulaste.Foto: Johan Nilsson/TT

På överlägsen första plats hamnar det så kallade "rosthuset" i Malmö. Ett flerfamiljshus med centralt läge vars fasad är helt klädd i corténplåt. Huset, som började byggas 2016, fick drygt en sjättedel av alla röster i tävlingen.

Den kommunala ägaren Mkb hävdar dock att huset, trots den påstådda fulheten, var det mest populära nybygget att flytta till under förra året, skriver Sydsvenskan. Men fult är det – det tycker i alla fall Sigvald Freylander som är ordförande i föreningen Arkitekturupproret.

Annons

-Allmän förortsbebyggelse som är pastischer på miljonprogrammet är bedrövligt. Klär man dessutom in det i rostig plåt så är något allvarligt stört i tidsandan, säger han till TT och fortsätter:

-Om man jämför med det som vi byggt genom historien så är det här bara en kopia av en kopia av allt fult som byggts.

Silvermedaljen tilldelas Konghällaområdet i Kungälv och på tredje plats hamnar Projekt Solsidan i Huskvarna.

Totalt var 15 olika byggnader runt om i landet nominerade i fulhetstävlingen, som totalt lockade 6 000 att rösta på föreningens Facebooksida. Själva priset är enligt Arkitekturupproret tänkt att vara en motpol till det prestigefyllda Kasper Salin-priset som delas ut av branschorganisationen Sveriges Arkitekter varje år.

Smålandsposten rapporterade i går om de två Växjöhusen på den mindre smickrande listan.

Huset innehåller 166 lägenheter är dock enligt ett pressmeddelande från MKB det av fastighetsbolagets nybyggen som det var mest populärt att flytta till under 2018.
Huset innehåller 166 lägenheter är dock enligt ett pressmeddelande från MKB det av fastighetsbolagets nybyggen som det var mest populärt att flytta till under 2018.Foto: Johan Nilsson/TT
TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons