Här är nattens händelser

Natten till tisdag var en lugn natt i Kronoberg och Kalmar. Polisen har inte rapporterat om några händelser.
Publicerad 8 oktober 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige

Två väktare har blivit överfallna i Rinkeby i Stockholm, och en av dem har skottskadats i benen, rapporterar Aftonbladet.

Polisen bekräftar bara att en person har hittats allvarligt, men inte livshotande, skadad i ett bostadsområde i Rinkeby.

En förundersökning om mordförsök är inledd, och ett flertal vittnen till händelsen förhörs av polis. Ingen är misstänkt eller gripen. (TT)

Utrikesdepartementet hjälpte förra året 13 barn och unga hem till Sverige från så kallade uppfostringsresor till Östafrika, skriver Svenska Dagbladet.

Tidningen har granskat fenomenet, där unga, som anses ha blivit för "västerländska" eller hamnat i kriminella miljöer, skickas till släktingar eller anstalter i familjens ursprungsland där de riskerar våld och förtryck.

UD hade förra året hand om 25 sådana ärenden, främst i Kenya och Somalia. (TT)

Världen

En man i tyska Limburg stal en lastbil och körde med den in i ett tiotal bilar utanför stadens järnvägsstation. Flera personer skadades vid händelsen, en av dem allvarligt.

Polisen kunde gripa mannen på platsen, men har inte fastställt något motiv för dådet.

– Vi har ännu inte tillräckligt med information om bakgrunden, säger en talesperson.

Händelsen liknade terrorattentatet i Berlin i december 2016, då tolv människor dödades när en stulen lastbil körde in i en folkmassa på en julmarknad. Direkt efter måndagens dåd spreds flera rykten på sociala medier, och polisen gick under kvällen ut med ett uttalande om att inte dra förhastade slutsatser, eller sprida rykten vidare. (TT)

USA svartlistar 28 kinesiska företag, som landet anklagar för att ha varit inblandade i övergrepp mot mänskliga rättigheter i Xinjiang. Företagen får därmed inte köpa amerikanska varor.

– Vi kan inte och vill inte tolerera det brutala förtrycket av etniska minoriteter i Kina, säger handelsminister Wilbur Ross.

Människorättsgrupper har uppgett att Kina fängslat uppemot en miljon uigurer och andra muslimska minoriteter i fångläger i Xinjiang. (TT)

Sebastian AhokasSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.