Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Utöver en misshandel i Växjö har det varit en lugn natt i Kronoberg.
Kronoberg • Publicerad 5 maj 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige

Räddningstjänsten har bekämpat en omfattande brand i en större byggnad i centrala Eslöv. Halva byggnaden är totalförstörd.

Annons

– Den västra halvan kommer att få brinna ned helt, säger inre befäl Gustaf Sandell vid räddningstjänsten Syd, vid klockan 01.

Den östra delen har omfattande rök- och vattenskador, men den delen av byggnaden ser ut att klara sig.

– Den östra delen har vi kämpat med i ett flertal timmar med att hindra spridning till. Nu har vi grävt av en del av byggnaden med hjälp av en hjulgrävare och har en fem meter bred brandgata genom fastigheten, och det brinner inte i den östra delen. Så där har vi fryst läget just nu, säger inre befäl Gustaf Sandell.

Ett stort antal brandmän från flera brandstationer har arbetat med släckningsarbetet.

– Vi har fortfarande en del resurser på plats och kommer så småningom att gå över i ett bevakningsskede över natten, säger Gustaf Sandell.

Rökutvecklingen var kraftig och ett VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) gick ut med uppmaning till människor i Eslövs tätort att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Inpå natten har röken avtagit avsevärt och informationsmeddelandet blåsts av.

Larmet om branden inkom vid 20-tiden på fredagskvällen.

Ingen har skadats i branden. Hur den startade är oklart.

– Men brandförloppet har gått väldigt fort, säger Gustaf Sandell. (TT)

Två unga män har knivskurits efter ett större bråk i Kungsträdgården i centrala Stockholm, rapporterar Aftonbladet. En 18-årig man är gripen, misstänkt för två fall av försök till mord.

Annons

Bråket startade vid en krog på Västra trädgårdsgatan vid Kungsträdgården och involverade enligt polisen 15 till 20 personer i åldrarna 15 till 20 år. De två unga män som knivskars fördes till sjukhus med livshotande skador.

– För en av dem är läget inte längre livshotande. För den andre har jag inte fått några andra uppgifter än att det är livshotande, säger Anna Westberg vid polisens ledningscentral till TT.

Två personer greps under natten och morgonen. En av dem har försatts på fri fot, men en 18-årig man är frihetsberövad, misstänkt för två fall av försök till mord.

Polisen genomförde under natten en teknisk undersökning vid brottsplatsen och utredningsläget bedöms som gott. På lördagsmorgonen var avspärrningarna i Kungsträdgården hävda.

– Det finns bra filmmaterial, säger Anna Westberg.

Hon vill inte uppge huruvida fler personer är misstänkta för brott i samband med händelsen. Larmet om bråket kom från restaurangen vid Västra trädgårdsgatan vid midnatt. (TT)

Världen

Flera nya jordskalv har drabbat Hawaiis huvudö Big Island, där vulkanen Kilauea har ett utbrott.

Det kraftigaste skalvet med magnituden 6,9 orsakade nya utbrott från vulkanen.

"Det här är på nästan exakt samma ställe som det dödliga 7,1-skalvet 1975", twittrar USA:s geologiska myndighet USGS. Då dödades två människor och 28 skadades.

Annons

Tidigare under fredagen drabbade även ett skalv med magnituden 5,7 ön, och myndigheterna väntar mer seismisk aktivitet. De senaste dagarna har ön drabbats av hundratals små jordskalv.

Kilauea är en av fem vulkaner på ön och räknas som en av världens mesta aktiva. Vulkanens lava strömmar in i ett bostadsområde. Utbrottet inleddes i torsdags efter flera jordskalv i närheten den senaste veckan.

Drönarbilder visar magma som väller ut från sprickor i marken och tar sig fram genom skogsområden. Lava bubblar upp från sprickor i gator i bostadsområdena där invånarna evakuerats.

Vulkanutbrottet har lett till tvångsevakuering av 1 700 människor och myndigheterna varnar för höga nivåer av giftig rök.

Inga människor har rapporterats skadade men flera hem uppges ha förstörts eller fått stora skador under fredagen. Evakuerade invånare har fått söka skydd på offentliga uppsamlingsplatser och får stanna där tills faran är över. (TT)

Kristoffer Elisson SnyggSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons