Nyheter

Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Publicerad 12 juni 2018

Kalmar län

Klockan 22.40 på måndagen larmades räddningstjänsten om en gräsbrand i Nybro. Uppringaren såg lågor på ett hygge söder om Sikvägen.När räddningstjänsten kom fram till branden var det inte längre några lågor och de kunde enkelt släcka den sista glöden av den cirka tre kvadratmeter stora branden.

Polisen meddelar att natten i övrigt har varit lugn.

Kronoberg

Strax innan klockan två inkom ett larm till polisen om ett pågående inbrottslarm på Prästängsskolan i Alvesta. Enligt Emir Bajric, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Kronoberg, hade ett okänt antal gärningsmän tagit sig in i ett kontor genom att slå sönder ett fönster.

Polisen gjorde en brottsplatsundersökning och säkrade vissa spår men i nuläget finns ingen misstänkt eller gripen. Det är även oklart vad som stulits men enligt Bajric tror de att en dator ska ha tillgripits.

Sverige

En mopedist dundrade rakt igenom Göteborgs centralstation i försök att undkomma polisen, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Jag gick genom centralstationen och mötte en moped i hög fart som körde rakt in bland människor där inne, säger ett vittne till tidningen.

– Jag tror inte att han körde in i någon, men några fick hoppa åt sidan.

Polisen hade velat kontrollera mopedisten på Drottningtorget. Men föraren körde i stället i väg, via stationen och ut längre bort på samma sida.

Något kvarter västerut, på Odinsgatan, kraschade fordonet och föraren kunde gripas. (TT)

Efter avslutad polisutredning görs nu ett nytt försök att sälja den så kallade bunkerläkarens gård, rapporterar Kristianstadsbladet.

Mannen drogade i september 2015 en ung kvinna och låste in henne i en bunker han hade förberett i nordöstra Skåne. Mannen dömdes senare till åtta års fängelse, ett relativt kort straff på grund av att han anses lida av en psykisk störning.

Fastigheten bjöds ut redan förra året, men det blev ingen affär eftersom delen med själva bunkern då var avspärrad på grund av en annan polisutredning mot den nu 40-årige mannen.

Enligt Kristianstadsbladet lades den utredningen ner i april i år, och hela fastigheten är nu tillgänglig.

Bakgrunden nämns inte i annonsen.

– Vi känner förstås till historien bakom, men finns det verkligen ett allmänintresse så här långt efteråt? säger mäklaren till tidningen. (TT)

Omvärlden

En militärhelikopter kraschade vid en flygbas utanför staden Plovdiv i Bulgarien under en rutinövning. Två piloter omkom och ytterligare en person i besättningen skadades, uppger landets försvarsdepartement.

Helikoptern, rysstillverkad av typen Mi-17, störtade från omkring 50 meters höjd ovan Krumovobasen. Olyckan ska nu utredas.

I juli i fjol kraschade en bulgarisk militärhelikopter i Svarta havet under en övning. En person omkom. (TT)

Ett av Afrikas äldsta trädslag, baobab-träd, dör i snabb takt. De mellan 1 100 och 2 500 år gamla träden har det senaste årtiondet minskat abrupt, visar en ny studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Plants.

Forskarna har studerat mer än 60 av de äldsta och största baobab-träden mellan 2005 och 2017.

Av de 13 äldsta träden har 9 dött eller så har deras rotsystem eller delar kollapsat under de senaste 12 åren, enligt forskningen. Träden ligger i Zimbabwe, Namibia, Sydafrika, Botswana och Zambia.

Även om orsaken till träddöden är oklar säger forskarna att den kan bero på klimatförändringar, som slagit särskilt hårt mot södra Afrika.

– Det är definitivt chockerande och dramatiskt att under vår livstid uppleva slutet för så många träd med åldrar över millennium, säger Adrian Patrut, en av författarna till studien.

Vissa av de enorma träden, som går ända tillbaka till antikens Grekland, är breda som bussar. (TT)

Linus DahlbäckSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.