Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Småland Artikeln publicerades

Polisen i Kalmar och Växjö meddelar att det har varit en natt helt utan händelser.

Sverige

Det brinner i ett flerfamiljshus på Möllevången i Malmö.

– Det är en fullt utvecklad vindsbrand som brutit igenom taket, säger inre befäl vid räddningstjänsten till Aftonbladet.

Delar av huset evakueras och räddningstjänsten säkrar övriga delar av fastigheten.

– Kommunen har öppnat upp en skola där de evakuerade personerna kan sova. Vi hjälper till att ta hand om dem, säger Thomas Söderberg, vakthavande befäl vid polisen, till Aftonbladet.

Larmet om branden kom klockan 02.02 och släckningsarbetet kommer att pågå in på lördagsförmiddagen meddelar räddningstjänsten Syd i ett meddelande.

En person har förts till sjukhus. (TT)

Två personer, varav en polis, har förts till sjukhus i Linköping, skriver polisen på sin hemsida.

En polispatrull skulle gripa gärningsmän misstänkta för rån när poliserna kom ifrån varandra. Den ene av poliserna angreps då och avlossade sitt vapen i nödvärn.

Både gärningsman och polis fördes till sjukhus. (TT)

Världen

Av de 17 som omkom när ett amfibiefordon för turister kapsejsade i Missouri var nio från samma släkt, uppger myndigheterna.

Bara en kvinna och en tonårspojke överlevde ur ett familjesällskap om elva personer, enligt Missouris guvernör.

Tia Coleman berättar för tv-kanalen Fox 59 att bara hon och en syskonson klarade sig.

– Jag har förlorat alla mina barn, jag förlorade min make, min svärmor och svärfar, min onkel, min svägerska – hon var min syster – och en syskonson. Jag klarade mig, men det är verkligen tungt, säger Coleman i sjukhussängen.

Hon berättar att farkostens kapten i ett skede av olyckan avrådde passagerarna från att ta fram flytvästarna.

Fordonet, en "duck boat" med rötter i andra världskriget, välte och sjönk i en plötslig storm på Table Rock-sjön i torsdags kväll. Den konstgjorda sjön är ett populärt turistmål i södra Missouri. (TT)

Ferguson-branden nära nationalparken Yosemite har på tre dygn vuxit sig nästan dubbelt så stor, uppger myndigheter i USA.

Elden i norra Kalifornien breder nu enligt jordbruksdepartementet ut sig över 93 kvadratkilometer. Det är en yta motsvarande Lomma kommun.

Det finns ännu ingen prognos för när branden kan vara helt under kontroll. En brandbekämpare har mist livet i området i veckan och två har skadats. (TT)