Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Narkotikabrottsmisstänkt hade andras kontokort.
Publicerad 10 april 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

Strax före klockan 01 på natten till onsdagen omhändertog polis en man i Kalmar centrum. Mannen, som är 40-årsåldern, misstänks för narkotikabrott (eget bruk och innehav).

När mannen visiterades upptäcktes att han hade på sig flera kontokort som tillhör andra. Polisen gjorde därför en anmälan om fyndförseelse.

Sverige

En stallbyggnad totalförstördes i en brand vid Munkeberg sydväst om Kristianstad på natten till onsdagen. SOS Alarm fick uppgift om branden klockan 02.25. Räddningstjänst från Kristianstad och Tollarp samt ambulanspersonal och polis skickades till platsen.

Bara 45 minuter efter det första larmet kom sedan ytterligare ett larm om brand i byggnad, vid Nöbbelöv endast några kilometer söder om Munkeberg. Räddningstjänst och polis skickades till platsen där det ska ha varit en fullt utvecklad brand i en större ladugård. Inledningsvis var det risk för spridning.

Polisen skriver på sin hemsida att det inte finns några uppgifter om att det är djur i ladugården samt att inga personer ska ha skadats. Det bekräftas av räddningstjänsten.

– Stallbyggnaden är helt nerbrunnen. Djuren var ute innan det brann ner. Delar av ladugårdsbyggnaden har man lyckats rädda, säger Thomas Söderberg, vakthavande befäl vid polisen i region syd, strax efter klockan 04.30.

Strax före klockan 06 meddelar Ingela Hessbo, jourförundersökningsledare vid polisen i Kristianstad, att polisen misstänker mordbrand i båda fallen.

– På grund av stor spridningsrisk och stora värden. Vi har spärrat av för teknisk undersökning på båda ställena, så får vi se om det kan ge någonting, säger hon.

Ingen specifik person är misstänkt vid den tiden.

Världen

Minst tio personer har omkommit efter kraftiga skyfall i Rio de Janeiro, Brasilien, uppger myndigheterna.

Det ovanligt kraftiga regnet började i måndags kväll lokal tid och fortsatte under tisdagen, vilket ledde till omfattande översvämningar. Både bilar och träd drogs med i vattenmassorna.

De södra delarna av staden har drabbats värst. Där återfinns turistfavoriter som Copacabana och Ipanema såväl som flera fattiga områden, så kallade favelor.

– Många hus i Rio är byggda på olämpliga ställen, där vatten strömmar. Det är en tragedi och vi har försökt varna dessa personer, säger Rio de Janeiros borgmästare Marcelo Crivella till lokala medier.

Skyfall orsakar ofta översvämningar i Rio de Janeiro, vars infrastruktur är otillräcklig. Stadens favelor, med undermåliga gator och avloppssystem, drabbas oftast hårdast av skyfallen. (TT)

Med över 90 procent av rösterna räknade i det israeliska valet är det fortfarande ytterst jämnt mellan sittande premiärministern Benjamin Netanyahu och huvudmotståndaren Benny Gantz.

Vid 05.30 lokal tid har Netanyahus Likudparti 36 platser av 120 i Knesset medan Gantz och hans Blåvita alliansen har 35, skriver tidningen Haaretz.

Både Netanyahu och Gantz har under valnatten utropat sig till segrare. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.