Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Fler narkotikabrott på Öland Roots. Rånförsök i Böda Sand.
Misstänkt anlagd containerbrand i Växjö.
Publicerad 12 juli 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

En man i 35-årsåldern misstänks ha haft narkotika på festivalen Öland Roots med syftet att sälja.

Han greps klockan 01.40 på natten till fredagen.

– Han misstänks ha haft det för att sälja vidare det. Han är inte hörd än, säger Christer Karlsson, jourförundersökningsledare vid polisen i Kalmar, klockan 04.40.

Totalt rapporterar polisen om 39 fall av olika narkotikabrott under festivalens andra dag och natt.

En man i 20-årsåldern greps i Böda Sand klockan 01.15 på natten till fredagen.

– Han har försökt tillgripa en annans jacka, säger Christer Karlsson, jourförundersökningsledare vid polisen i Kalmar.

Brottsrubriceringen är försök till rån.

En man i 18-årsåldern misstänks ha slagit sönder en busskur i Nybro.

– Man fick fatt i en misstänkt som nyktrar till här nu, säger Christer Karlsson, jourförundersökningsledare vid polisen i Kalmar.

Händelsen inträffade vid 22-tiden på torsdagskvällen.

En man i 35-årsåldern stoppades av polis när han körde bil i södra Kalmar strax före klockan 02. Han misstänks för drograttfylleri samt olovlig körning då han inte ska ha haft giltigt körkort.

Kronoberg

Sent på torsdagskvällen ryckte räddningstjänsten ut till en brand i en container på Araby i Växjö.

Larmet om branden kom klockan 22.08. Branden ska ha varit fullt utvecklad när personalen kom fram och startade släckningsarbetet.

– Det fanns ingen spridningsrisk bedömer räddningsledaren, säger Viktor Jensen, jourförundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Polisen har gjort en anmälan om skadegörelse genom brand.

– Vi har någon vittnesuppgift, men det är väldigt vaga signalement, säger Jensen.

Sverige

En pojke i övre tonåren har omkommit efter att bilen han färdades i kört in i ett träd i utkanten av Katrineholm. En man i 35-årsåldern, som också befann sig i bilen, har förts med ambulanshelikopter till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det är oklart hur skadad han är, enligt polisen.

Orsaken till olyckan är okänd. En förundersökning har inletts om grov vårdslöshet i trafik samt vållande till annans död. (TT)

Strax efter midnatt larmades polisen av sjukvårdspersonal på Nyköpings lasarett att de fått in en man i 40-årsåldern med en skottskada i magen.

– Vi försöker hitta en brottsplats, men det är inte så lätt, han vill inte medverka, säger Mikael Ericson, vakthavande befäl vid polisen i region Öst.

Enligt polisen ska de inte ha fått in några samtal om händelsen och vet heller inte om det finns något vittne.

Mannens skada anses vara lindrig. (TT)

En man i 30-årsåldern har förts till sjukhus under natten mot fredag med skärskada i bröstet.

Skadeläget är okänt men mannen kunde själv larma SOS och var vaken när polisen kom till platsen.

Enligt polisen säger sig mannen ha blivit stoppad av en annan man på Hisingen i Göteborg som frågade om han fick köpa mannens mobil. När mannen sade nej ska gärningsmannen ha huggit honom med ett vasst föremål.

– Ingen är frihetsberövad. Vi har ett signalement som vi har jobbat efter men ingen som är anträffat än så länge, säger Göran Carlbom, vakthavande vid polisen region Väst.

En förundersökning har inletts om försök till mord. Det är inte känt om det finns något vittne till händelsen. (TT)

Världen

Twitteranvändare världen över kan andas ut efter att mikrobloggen är tillgänglig igen, för de flesta. På grund av fel i det interna systemet låg Twitter nere under en dryg timme på torsdagskvällen, svensk tid, i stora delar av världen.

"Vi låg nere... och kommer nu sakta tillbaka. Förlåt! Tacksam för våra insats- och teknikgrupper som får oss att flyga igen." skriver Twitters vd Jack Dorsey.

Omkring 70 000 personer rapporterade in att de hade problem på Twitter via sajten Downdetector. Användare i Nordamerika, Europa och Japan verkar ha drabbats hårdast. (TT)

Våldet i hemmiljö mot flickor i Mexiko har ökat kraftigt de senaste åren. År 2014 utsattes 24 000 flickor för någon form av familjerelaterat våld, en ökning med 30 procent sedan 2010, enligt en ny rapport från Unicef.

– Det är en alarmerande situation, säger Christian Skoog, Unicefs chef i Mexiko.

Enligt Unicef har nära två procent av alla flickor i landet råkat ut för någon form av sexuellt våld från en familjemedlem. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.