Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Ung man rånad på mobil samt mindre brand i Växjö.
Branden i ett flerfamiljshus i Eksjö är nu släckt.
Publicerad 20 juli 2019
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Småland

En man i 20-årsåldern ska ha blivit utsatt för ett rån i centrala Växjö på natten till lördagen.

– En kille har blivit rånad på sin mobiltelefon av tre för honom okända killar, säger Andreas Arvidsson, jourförundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Händelsen ska ha skett strax före klockan 01.

– Målsäganden säger att han fått en pistol riktad mot sig, säger Arvidsson.

Polisen har ingen misstänkt vid 02-tiden.

Räddningstjänsten ryckte ut till Vintervägen på Spetsamossen i Växjö på natten till lördagen.

Larmet om branden kom klockan 03. Enligt fotograf på plats brann det i byggmaterial, framförallt frigolit.

Räddningstjänsten släckte. En yta på cirka två gånger två meter brann, enligt SOS Alarms händelseinformation.

En man i 45-årsåldern fördes till sjukhus med ambulans efter ett bråk i Ankarsrum. Han ska ha misshandlats med ett tillhygge och polisen gör en anmälan om grov misshandel.

Larmet om bråket kom strax före klockan 01.30.

En kvinna i 30-årsåldern samt en man i 20-årsåldern misstänks båda för rattfylleri efter att ha stoppats av polis när de körde bil i Borgholm i natt.

Åtta personer har totalt omhändertagits för fylleri i Kalmar län under natten.

Den brand som bröt ut i ett flerfamiljshus i Eksjö vid 17.30 på fredagskvällen var vid femtiden på lördagsmorgonen släckt.

Räddningstjänsten uppger att byggnaden är totalskadad, antingen på grund av att det har brunnit eller på grund av vattenskador.

– Vi är 20 personer som har hållit på hela natten. Vi slog ner de öppna lågorna vid elvatiden i går kväll, sedan har vi haft glödbränder i natt som vi har jagat, säger Jörgen Franzén, nattens räddningsledare vid räddningstjänsten i Eksjö.

Huset kommer att vara under bevakning hela dagen för att förhindra att det blossar upp igen.

Ingen person har rapporterats skadad. (TT)

Sverige

Strax före klockan 19.30 på fredagskvällen larmades polis och räddningstjänst till en adress i Trelleborg.

Detta efter att allmänhet slagit larm. På plats fattade polis misstankar om att ett grovt våldsbrott begåtts.

– Två personer har hittats döda och en förundersökning är inledd. Anhöriga är underrättade, säger Thomas Söderberg, vakthavande befäl vid polisen i region syd, till Aftonbladet.

Under natten mot lördagen gjordes en brottsplatsundersökning av kriminaltekniker från regionala utredningsenheten, uppger polisen på sin sajt. Teknikerna ska ha lämnat platsen vid klockan 02.30.

Under fredagskvällen inträffade två allvarliga motorcykelolyckor i Malmöområdet.

En man i 30-årsåldern skadades så allvarligt vid en olycka i en rondell i Svedala att han avled.

Och i norra Malmö var en man i 35-årsåldern inblandad i en motorcykelolycka. Han fördes till sjukhus med ambulans, men avled också.

Anhöriga har underrättats om dödsfallen.

Två personer har knivskurits i samband med ett bråk i Nordstan i centrala Göteborg, där minst sex personer misstänks ha varit inblandade. En person har gripits och en har hämtats till förhör.

Polisen larmades strax före midnatt på fredagskvällen om bråket, vid tillfället var det mycket stökigt i och runt området.

– När vi kommer fram till platsen så påträffas en person allvarligt knivskuren och vi påträffar ytterligare en person knivskuren på en helt annan plats som vi kan koppla till den här händelsen, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Skadorna på den andre personen bedömdes inte lika allvarliga.

En person har gripits och en är hämtad till förhör.

En förundersökning om försök till mord har inletts och fler brottsrubriceringar kan tillkomma. (TT)

Världen

Minst tio personer omkom i samband med en explosion i ett gaskraftverk i staden Sanmenxia i centrala Kina på fredagen. Ytterligare fem personer saknas. 19 personer uppges vara allvarligt skadade, enligt den statliga kinesiska televisionen CCTV.

Explosionen förstörde dörrar och fönster i byggnader inom en radie av tre kilometer från gasverket.

Lokala medier visar bilder på en massiv rökpelare som stiger från fabriken. Andra bilder visar utblåsta fönster och dörrar i närheten och en blodig man som får hjälp att ta sig ur en bil.

Dödliga industriolyckor är relativt vanliga i Kina på grund av bristande säkerhet. I mars omkom 78 personer och hundratals skadades i en explosion på en kemisk fabrik i provinsen Jiangsu. En vecka senare omkom sju personer i en explosion i en elektronikfabrik. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.