Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Biljakt i Nybro. Bilbrand i Växjö. Stora strömavbrott i Kronoberg och Kalmar län.
Publicerad 10 september 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

En man i 30-årsåldern försökte köra ifrån polisen i centrala Nybro på måndagskvällen. Nu misstänks han för flera brott.

Det var vid 22-tiden som mannen vägrade stanna.

Annons

– En patrull körde efter och han körde till slut av vägen och in i en sten, säger Matilda Edsenius, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Kalmar.

Mannen misstänks för grov vårdslöshet i trafik, drograttfylleri, grov olovlig körning och narkotikabrott (eget bruk). Han greps, lades in för tillnyktring och släpptes sedan efter förhör.

Bilföraren ska inte ha fått några fysiska skador vid avåkningen.

Sent på måndagskvällen ska drygt 100 av Eons kunder på södra Öland ha drabbats av strömavbrott. Efter midnatt drabbades även kunder i Nybro kommun.

Totalt var cirka 400 kunder strömlösa i länet under natten, men vid klockan 06.30 var endast en handfull hushåll fortsatt utan el.

Kronoberg

Strax efter klockan 01 på natten till tisdagen brann en personbil vid Sommarvägen på Dalbo.

Räddningstjänst åkte till platsen och släckte. Ett filmklipp som en person skickat in till Smålandsposten visar hur bilen brinner kraftigt.

– Den är helt utbränd och sedan har en sekundär personbil som stod intill fått värmeskador, säger Sofie Särbring, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Polisen har gjort en anmälan om skadegörelse genom brand. Tidigt på tisdagsmorgonen är ingen person misstänkt.

Vid 03-tiden var över 4 000 av Eons kunder i Kronoberg utan ström. Vid 06.30-tiden ska de allra flesta dock ha ström igen.

Annons

Ett blixtnedslag ska enligt SOS Alarm ha orsakat brand i en villa under natten till tisdagen.

Larmet kom till SOS några minuter innan klockan 05 på tisdagsmorgonen. Ett äldre hus i Hårhult ska ha träffats av ett blixtnedslag vilket orsakat att en brand uppstått i en yttervägg i ena husgaveln. Enligt SOS ska det finnas en bil parkerad på uppfarten till huset. Ambulans och räddningstjänst är på plats.

Vid klockan 06.35 var räddningstjänstens prognos att släcknings- och ventilationsarbetet skulle pågå i ytterligare ett par timmar. Branden hade inte spridit sig från ytterväggen in i huset. Ambulansen hade lämnat platsen utan att ta någon person med sig till sjukhuset.

Sverige

Två personer har frihetsberövats i samband med att två misstänkta föremål hittats i centrala Göteborg. Polisen är förtegen med om personerna är misstänkta för något brott.

– Jag kan inte säga mer än att de är frihetsberövade, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.

Nationella bombskyddet har undersökt den ena platsen, i ett parkeringshus i stadsdelen Landala, och skulle vid 02-tiden bege sig till platsen för det andra föremålet, Smålandsgatan. Enligt polisen finns det ett samband mellan föremålen.

När bombskyddet var klart med sitt arbete i parkeringshuset hävdes avspärrningarna där. Det misstänkta föremålet är avlägsnat och ska analyseras ytterligare.

Polisen har inlett en förundersökning om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. (TT)

Polisen har under natten gripit tolv personer, misstänkta för stölder och inbrott runt om i Hälsingland, uppger polisen på sin hemsida.

Polisen fick tips om en stöldliga och kunde stoppa fyra fordon i Falun. Samtliga tolv som färdades i dem greps, och i fordonen hittade polisen stöldgods som misstänkts komma från olika inbrott i sommarstugor och bostäder Hälsingland.

Annons

De gripna kommer förhöras under morgonen. (TT)

Världen

En person har dött och sju har livshotande skador efter en brand på ett sjukhus i Düsseldorf i Tyskland.

Branden bröt ut vid elvatiden på måndagskvällen i ett rum på andra våningen där den patient som dött bodde. Röken från rummet spred sig över fem våningar. 19 personer har skickats till andra sjukhus, av dem behandlas fyra för livshotande rökförgiftning, skriver Rheinische Post.

Runt 180 brandmän var inblandade i släckningsarbetet. (TT)

Nordkorea har genomfört två avfyrningar av vad som beskrivs som oidentifierade projektiler ut mot havet, uppger sydkoreanska försvaret.

Projektilerna är de senaste att avfyras av den här typen sedan juli, och riktades österut från Södra Pyonganprovinsen. Testerna i augusti klassificerades som kortdistansrobotar.

De förmodade vapentesterna sker bara timmar efter det att Nordkorea sagt sig villigt att återuppta samtal om kärnvapennedrustning med USA i slutet av september.

En tjänsteman inom Trumpkansliet säger att den amerikanska regeringen är medveten om uppgifterna om projektilerna, och att man fortsätter att bevaka situationen.

Japan uppger att man inte bekräftat någon ballistisk robot som trätt in i landets territorium eller dess ekonomiska zon. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Britt-Marie PaulanderSkicka e-post
Staffan LundgrenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons