Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Arkivbild.

Två gripna för cykelstölder i Kalmar. Inbrott på gård i Hjortsberga utanför Alvesta.

Man avliden i älgolycka i Vaggeryd.

Kalmar län

En en man och en kvinna som greps under natten till tisdagen i centrala Kalmar misstänks ha stulit två cyklar. Det var strax efter klockan 02 som de två greps av polis.

– De hade var sin cykel till ett högre värde; en av elmodell och en finare mountainbike säger Daniel Lundh, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Kalmar.

Mannen och kvinnan, som är i 20- till 25-årsåldern, misstänks för stöld och ringa narkotikabrott (eget bruk och innehav).

– De sitter just nu frihetsberövade i väntan på beslut från åklagare, säger Lundh klockan 04.40.

Kronoberg

Vid midnatt mot tisdagen ska en gård i Hjortsberga i Alvesta kommun ha utsatts för ett inbrott.

Ett staket har klippts upp på platsen, uppger polisen.

– Vi har en man gripen än så länge, säger Mattias Svensson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Mannen greps vid 01-tiden.

– Vi har tagit gods i beslag, det är oklart om det var därifrån eller någon annanstans ifrån. Det är verktyg, säger Svensson.

Sverige

En man har omkommit i en olycka i Vaggeryd i Småland, rapporterar lokala medier.

Bilisten krockade sent på måndagskvällen med en älg som hamnat på fel sida om viltstängslet. En lastbilschaufför upptäckte bilen vid sidan av vägen.

– När vi kommer dit hittar vi en krockskadad bil och en älg i anslutning till den, och tyvärr en avliden förare, säger Lars-Göran Nilseryd, polisens vakthavande befäl, till Jönköpings-Posten. (TT)

Polisen utreder misstänkt försök till mord samt försök till grovt rån i Malmö.

Det var vid 22-tiden på måndagskvällen som tre skadade män kom in till Skånes universitetssjukhus Malmö. En av dem ska ha haft en skottskada medan de andra två skadats av tillhyggen, enligt polisen som uppger att skadorna inte är livshotande.

Polisen gjorde utredningsåtgärder på sjukhuset och förmodar på morgonen att brottsplatsen är på Ramels väg på öster i Malmö. Där har det varit avspärrat medan en teknisk undersökning gjorts. Den ska ha gett vissa fynd, enligt polisen som nu tagit bort avspärrningarna.

Enligt Region Skåne är en man i 45-årsåldern allvarligt skadad medan två män i 20-årsåldern har vad som beskrivs som lindriga skador. De ska ha tagit sig till sjukhuset i en privat bil som polisen har tagit i beslag för undersökning.

På tisdagsmorgonen är ingen person misstänkt. Två av de tre skadade har skrivits ut från sjukhuset.

Världen

Miljontals människor blev utan el när en kraftledning i Honduras på måndagen gick sönder.

I stort sett hela Honduras och Nicaragua blev strömlöst, och även stora områden i El Salvador och Guatemala mörklades. Lokala medier skriver om kaosartade scener, men inga dödsfall har rapporterats.

Strömavbrottet varade under ett flera timmar innan ledningen kunde lagas tidigt under kvällen, lokal tid. (TT)

På måndagskvällen, lokal tid, mottog Greta Thunberg och miljörörelsen Fridays for future Amnesty Internationals "Ambassador of conscience award" vid en ceremoni i Washington DC, USA.

– Det här priset är till alla orädda ungdomar som slåss för sin framtid, en framtid som de borde kunna ta för givet. Men, som det ser ut nu, inte kan, säger Thunberg.

Under sitt tal i Washington påpekade Thunberg hur stora mängder människor kan tvingas på flykt då många platser riskerar att bli obeboeliga på grund av klimatförändringarna.

– Det faktum att detta kommer att skapa enorma konflikter och stort lidande är långt ifrån en hemlighet. Och ändå är kopplingen mellan klimatet och ekologiska kriser, massmigration, hungersnöd, kränkningar av mänskliga rättigheter och krig fortfarande inte uppenbar för många.

Utmärkelsen beskrivs som organisationens finaste och uppmärksammar personer eller initiativ som har visat "enastående ledarskap och mod i kampen för mänskliga rättigheter". (TT)