Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Man rånad av moppeduo i Växjö. Man gripen för misshandel i Kalmar.
Publicerad 12 oktober 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Kronoberg

Vid 03-tiden på natten till lördagen ska en man i 30-årsålden ha blivit rånad på Linnégatan i Växjö.

– Målsäganden blir rånad på sin plånbok genom att två personer på en moped hotar honom med en kniv och tilltvingar sig plånboken, säger Henrik Johansson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Mannen ska inte ha skadats fysiskt vid händelsen.

Ingen är misstänkt tidigt på lördagsmorgonen.

Polisen rapporterar även om två viltolyckor utan skadade personer i länet under natten. Tre personer har omhändertagits för fylleri och en har frihetsberövats för narkotikabrott (eget bruk).

Kalmar län

Strax efter midnatt grep polis en man på Harrys i Kalmar.

Det ska ha blivit bråk på dansgolvet. Två män misstänks ha blivit slagna av den gripne. Den andre ska ha fått ett slag när han försökte gå emellan, enligt polisen.

Brottsrubriceringen är misshandel. Den misstänkte mannen, som är i 30-årsåldern, ska förhöras när han har nyktrat till.

Ingen av de inblandade ska ha behövt föras till sjukhus akut.

I Kalmar län rapporterar polisen om två viltolyckor under natten. Ingen av dem ska ha medfört att personer skadats fysiskt. Två personer ska ha frihetsberövats misstänkta för ringa narkotikabrott (eget bruk) medan totalt sex personer omhändertagits för fylleri.

Sverige

En explosion inträffade i en trappuppgång i västra Stockholm. Fönster har krossats och det är skador på flera lägenhetsdörrar.

– Vi har precis landat med Nationella bombskyddet på adressen så vi får se vart det tar vägen, säger Fredrik Nylén vid polisen.

Ingen person har skadats, men de boende i huset har ombetts att hålla sig inne i sina lägenheter medan bomskyddet arbetar med att säkerställa att det inte finns någon farligt kvar i trapphuset.

En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse har inletts. (TT)

En person har gripits misstänkt för försök till mord i närheten av Enköping, uppger polisen.

Polis och ambulans larmades till en bostad på grund av ett bråk omkring midnatt. I bostaden fanns ett par personer varav en var allvarligt men inte livshotande skadad. Förutom den misstänkte gärningspersonen har ytterligare två personer gripits.

Bostaden har spärrats av för teknisk undersökning. (TT)

Världen

En person har dödats och fyra skadats när en tornado drog fram i staden Ichihara i Japan, i samband med att tyfonen Hagibis närmar sig Tokyo.

– Vi har tejpat alla stora fönster och sett till att vi har mat och vatten hemma, säger Tokyobon Sophia Watanabe.

Tyfonen Hagibis närmar sig med maklig takt huvudstadsområdet i Japan. En tornado drog fram i delar av staden Ichihara i prefekturen Chiba sydost om Tokyo, där fyra personer skadades när ett hus förstördes. En man hittades död i en vält bil, rapporterar nyhetsbyrån Kyodo.

Svenska Sophia Watanabe bor i Tokyo sedan flera år tillbaka, och säger att hon har följt uppmaningarna om att handla mat, förnödenheter samt att se till att ha ficklampor med batterier redo.

– Vi hoppas på det bästa, vi har laddat alla telefoner och har laddat upp med mat, säger hon. (TT)

Miljoner boende i Kalifornien drabbades av strömavbrott när elbolaget PG&E stängde av strömmen för att undvika skogsbränder.

Samtidigt har omkring 100 000 tvingats att fly sina hem undan häftiga bränder.

100 000 människor har evakuerats undan häftiga bränderna i norra San Fernandodalen i amerikanska Kalifornien. Låg luftfuktighet och häftiga vindar har förvärrat situationen.

En del människor struntade i den obligatoriska evakueringsordern, och stannade kvar i sina trädgårdar för att med trädgårdsslangar i hand försöka att skydda sina egendomar.

– De individerna satte inte bara sig själva i omedelbar fara, utan utsatte blåljuspersonal som polis och brandmän i farliga situationer eftersom de var tvungen att gå in och försöka att rädda dem, säger Los Angeles polischef Michel Moore till Los Angeles Times.

Omkring tusen brandmän, understödda av brandflygplan och -helikoptrar, sliter med att skapa begränsningslinjer och att skydda egendom. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.