Annons
Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Under natten ska en okänd person gjort inbrott i en butik i Kalmar.
Över 1500 hushåll i Kalmar län och Kronoberg är fortsatt utan ström efter stormen som passerade södra Sverige.
Publicerad 10 februari 2020

Kalmar län

Vid midnatt fick polisen in larm om ett inbrott i en butik längs Kaggensgatan i Kalmar. Där ska en eller flera personer ha tagit sig in i lokalen genom att krossa en entrédörr. Det är i nuläget oklart vad som stulits. Ingen misstänkt har gripits.

Annons

Runt 1450 kunder hos Eon i Kalmar län var vid 06-tiden fortfarande utan ström efter hårda vindar under söndagskvällen och natten. Medparten av de berörda hushållen finns på Öland.

Kronoberg

Runt 90 kunder i Kronoberg stod också utan ström tidigt på måndagsmorgonen, enligt Eon. Sedan 06.30-tiden verkar samtliga fått strömmen tillbaka.

Sverige

Det kommer att bli fortsatt blåsigt under måndagen, men inte alls som under söndagen.

– Vi har plockat bort den ena varningen efter den andra och nedgraderat klass 2-varningar, så just nu är det bara Gotland som har klass 2 kvar och den kommer väl inte att vara kvar särskilt länge, säger SMHI:s meteorolog Lars Knutsson till TT vid 04-tiden.

Fortfarande är omkring 15 500 hushåll utan el i den södra halvan av landet. (TT)

Strax efter midnatt larmades det om en brand på en bilskrot i Helsingborg, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

– Vi har en helt övertänd byggnad. Det hotar inte något intilliggande, säger Christer Haraldson, inre befäl vid räddningstjänsten till tidningen.

Ett område kring skroten spärrades av och vid 02-tiden var branden under kontroll. Räddningstjänsten kommer att låta byggnaden brinna ned, men man stannar kvar på platsen under natten och beräknar arbeta med eftersläckning under morgonen.

Annons

Inga personskador har rapporterats. (TT)

Världen

På söndagskvällen lyfte ett plan med internationella experter från Genève mot Peking. Expeditionen leds av Världshälsoorganisationen WHO och uppdraget är att hjälpa Kina utreda den pågående virusepidemin.

Sedan WHO utlyste internationellt hälsonödläge den 30 januari har antalet smittade och döda i det nya coronaviruset fortsatt att stadigt öka.

Antalet avlidna i viruset överstiger nu med god marginal dödsiffran från sarsutbrottet 2002–2003, då totalt 774 människor avled runtom i världen. I Kina har 908 officiella dödsfall i det nya coronaviruset rapporterats, ytterligare två personer har avlidit i andra länder. Bara det senaste dygnet har 97 personer bekräftats avlidna, varav 91 i den värst drabbade Hubeiprovinsen. Samtidigt har antalet smittade i Kina stigit till drygt 40 100 personer, de allra flesta i Hubeiprovinsen, enligt landets hälsomyndighet. (TT)

Cecilia KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons