Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter
Foto: Johan Nilsson/TT

Väpnat rån och kraftig villabrand i Växjö.

En avliden efter krock vid polisjakt i Stockholm.

Kronoberg

Vid 22-tiden på måndagskvällen ska en man ha rånats vid Kampen i södra Växjö.

– Tre okända gärningspersoner har tilltvingat sig kontanter från mannen. Detta under pistol- samt knivhot, säger Sofie Särbring, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Polisen rubricerar händelsen som grovt rån.

– Målsägaren blir naturligtvis chockad, dock inte fysiskt skadad. Han tar sig för egen maskin till resecentrum för att få hjälp att kontakta oss, säger Särbring.

Tidigt på tisdagsmorgonen är ingen person gripen eller misstänkt.

Det brann kraftigt i en villa på Folkungagatan på Väster i Växjö under sena måndagskvällen. Branden började strax innan klockan 22. Fyra personer ska ha förts till sjukhus för kontroll.

Räddningstjänst, polispatruller och ambulans kallades till platsen, där man kunde konstatera att huset stod i lågor.

Inledningsvis är det oklart vad som har orsakat branden. Polisen rubricerar händelsen som allmänfarlig vårdslöshet till en början.

– Det är för tidigt att säga om det rör sig om misstanke om brott, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisregion Syd.

– Vi är fortfarande kvar på platsen och vi har släckt det mesta av branden. Vi letar nu efter glödbränder i konstruktionen. Det har krupit in i väggar och mellanbjälklag, så det är där vi försöker öppna upp och komma åt att lägga vatten på det som glöder, säger Johan Jonsson klockan 00.40.

Hur skadad blir villan?

– Den är totalskadad. Hela förstavåningen är helt utbränd. Det har väl inte brunnit så mycket på andra våningen, men det är rökskadat där.

Personal skulle vara kvar och bevaka på platsen fram till på tisdagsmorgonen.

Sverige

En person har avlidit och två personer är allvarligt skadade efter att tre bilar krockat i samband med en polisjakt på Örbyleden i södra Stockholm strax efter midnatt.

Polisen jagade en av bilarna som kolliderade med två andra bilar i Bandhagen, enligt uppgifter på polisens hemsida.

En av bilarna fattade eld men ingen befann sig då i fordonet, uppger räddningstjänsten för Aftonbladet.

Tre personer fördes till sjukhus svårt skadade med ambulans och ambulanshelikopter. Vid 05.40 uppgav polisen på sin hemsida att en av de svårt skadade avlidit.

Föraren av det fordon som polisen förföljde är misstänkt för grov vårdslöshet i trafik och grovt vållande till kroppsskada. Bilen visade sig efter kraschen dessutom vara stulen. (TT)

Världen

Sex turister har gripits i Peru. De anklagas för att ha skadad landets kulturarv efter det att avföring hittats i ruinstaden Machu Picchu.

– De sex turisterna hålls kvar och utreds för brott mot kulturarvet, säger polischefen Wilbert Leyva.

Turisterna, som kommer från Frankrike, Brasilien, Argentina och Chile, riskerar fyra års fängelse.

Machu Picchu, som upptäcktes 1911, upptogs på Unescos världsarvslista 1983. Den majestätiska ruinstaden från 1400-talet, byggd på en bergstopp, är Perus viktigaste turistattraktion.

Att ens klä av sig vid Machu Picchu är respektlöst, anser peruanska myndigheter. I juni 2014 gick landets kulturdepartement ut och påminde om att det inte är tillåtet att vara naken i ruinstaden, efter att en lång rad turister kastat kläderna för att ta bilder. (TT)

Ett stort slukhål mitt inne i miljonstaden Xining sög ner en buss och krävde minst sex liv, visar dramatiska bilder från den kinesiska provinsen Qinghai.

Ett tiotal personer saknas dessutom efter händelsen.

Det var på måndagskvällen som slukhålet uppstod framför ett sjukhus i provinshuvudstaden Xining. En buss hamnade mitt i dramatiken, och sögs halvvägs ner i hålet, visar tv-bilder från statliga CCTV.

Orsaken till slukhålet återstår att utreda, men fenomenet är inte helt ovanligt i Kina. Ofta skylls olyckorna på dåliga kontrollmekanismer i samband med stora byggen. (TT)