Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Fem personer har frihetsberövats efter kvällens rån i Oskarshamn. Bilförare körde i vattnet i Oskarshamn.
Stökigt i Kronoberg. Stulen bil hittad i Växjö.
Publicerad 26 januari 2020
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

På lördagskvällen blev en man i 25-årsåldern skjuten i samband med ett rån på Norra Långgatan i Oskarshamn. Flera polispatruller sökte efter de misstänkta gärningsmännen.

Under natten har fem personer frihetsberövats. De ska förhöras under söndagsmorgonen.

Annons

En bilförare körde av vägen och hamnade i vattnet vid Amerika i Oskarshamn.

– Det är halt på platsen, säger Tobias Josefsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Oskarshamn.

Larmet kom klockan 02.46 på natten till söndagen. Räddningstjänst, ambulanspersonal och polis skickades till olycksplatsen där bilen ska ha stått på sidan ute i vattnet, i vassen.

– Ingen person var kvar i bilen, men en person är omhändertagen och avförd till sjukhus. Det var lindrigt. Men han fryser eftersom han varit i vattnet och det är kallt ute, säger Josefsson.

Föraren, en man, ska ha varit ensam i bilen.

Bilen ska ha läckt bensin till en början. Räddningstjänsten tog ner den på alla fyra hjulen och drog upp den på stranden med hjälp av vajer. Där skulle bärgare sedan ta hand om bilen.

Kronoberg

När en man i 50-årsåldern, som körts i polisbil på lördagskvällen, skulle tas ut ur fordonet ska han ha hotat en polis.

Händelsen inträffade i Ljungby vid 22-tiden i samband med att mannen omhändertagits för fylleri och skulle flyttas från bilen till arresten.

– Efter att de bett honom att gå ut ur bilen flera gånger tog de tag i armen på honom och då sa han ”Rör du mig så slår jag dig”, säger Viktor Jensen, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Mannen misstänks nu för hot mot tjänsteman.

Annons

Tre personer misstänks för drograttfylleri i Kronoberg under lördagen och natten mot söndagen, två i Växjö och en i Ljungby. Och tre personer ska ha kört påverkade av alkohol, även där två i Växjö och en i Ljungby, och stoppats av polis.

Totalt har åtta personer omhändertagits för fylleri i länet under kvällen och natten.

En bil som ska ha stulits i Uppvidinge kommun hittades vid 01.30-tiden på natten till söndagen.

– Den anträffades här i Växjö med en förare, säger Viktor Jensen, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Föraren, en kvinna i 25-årsåldern, misstänks nu för tillgrepp av fortskaffningsmedel och för att ha stulit en mobiltelefon. Kvinnan ska även ha saknat körkort.

Polisen har tagit bilen i beslag. Kvinnan har förhörts och sedan släppts på fri fot.

Sverige

Två personer utsattes för grovt brott i Nyköping sent på lördagskvällen. Omkring 22.30 larmades polisen om två våldsbrott där den ena personen har skadats på kroppen med tillhygge och fick föras till sjukhus.

En annan person kom in till sjukhus med en misstänkt skottskada i ett ben. Personernas skadeläge är oklart.

Polisen är förtegen om vad som har hänt men uppger att de inte kan utesluta ett samband mellan händelserna som har skett i närheten av varandra i samma stadsdel.

Strax efter klockan ett hade polisen ingen frihetsberövad eller misstänkt. Händelserna rubriceras i nuläget som synnerligen grov misshandel, men de kan komma att ändras. (TT)

Annons

Strax efter klockan 21 på lördagen larmades polisen till en Ica-butik i Ljung i Herrljunga kommun. Enligt polisen ska två gärningsmän ha rånat butiken med en kofot och fått med sig kontanter.

För butiksinnehavaren, Christian Palmén, kommer rånet inte som något helt oväntat.

– Vi har ju tidigare haft inbrott i butiken och för varje inbrott så förbättrar vi larmsystemet. Så detta är väl ett steg som vi i framtiden kanske får vänja oss vid att rånarna slår till innan butiken larmats, säger han.

Rånarna bröt sig in, via en bakdörr på lastkajen, med hjälp av en kofot strax efter att butikspersonalen hade stängt och låst huvudentrén. Två anställda ska då ha befunnit sig i butiken, enligt polisen.

– Det som vi i nuläget vet är att rånarna kom över hela dagskassan samt en del frimärken. Självklart är personalen skärrade men har inte fått några fysiska skador, säger Christian Palmén.

Världen

Över 2 000 smittade och minst 56 avlidna. Siffran för drabbade av coronaviruset skrivs kontinuerligt upp.

I Peking uppmanas invånarna att sluta skaka hand och under söndagen blev Kanada nästa land att rapportera att viruset nått dit.

Det första dödsfallet utanför Hubeiprovinsen rapporterades på söndagen, när en äldre man i Shanghai uppgavs ha avlidit till följd av att smittas av coronaviruset.

Från Kina kommer ständigt nya uppmaningar och reseförbud. I Wuhan, där smittan först identifierades, har hårda regler införts och från söndag har i stort sett samtliga privatbilar körbud inne i staden. (TT)

Minst 30 människor har dödats i samband med kraftiga oväder i sydöstra Brasilien, uppger landets civilförsvar.

Annons

Tidigare under dagen rapporterades elva personer ha omkommit.

17 personer uppges saknade och sju är skadade. Omkring 3 500 har tvingats lämna sina hem till följd av jordskred och hus som rasat samman. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Jonatan NilssonSkicka e-post
Staffan LundgrenSkicka e-post
Elin KullanderSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons