Annons
Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan några större nyhetshändelser i Kronoberg eller Kalmar län.
Publicerad 18 februari 2020

Här saknas innehåll

Sverige

Södra Sverige och västkusten vaknar upp till ännu en regnig dag och SMHI fortsätter att varna för höga vattenflöden där.

Annons

Tisdagen väntas bringa skurar över de redan blöta områdena, dock ingenting som liknar stormen Dennis framfart. Mot fredagen, däremot, kommer ett nytt lågtryck med mer vind och regn.

I Svealand och södra Norrland väntas uppehåll. Norra Norrland får kyla och en del snö. (TT)

En man i 90-årsåldern har misshandlats på ett äldreboende i Västerås – och personen som ringde polisen har pekat ut en medboende i ungefär samma ålder.

Mannen fördes till sjukhus med ambulans med oklara skador. Han var dock förmögen att resa sig och prata efter händelsen.

Händelsen skedde under måndagskvällen och polisen kontaktades av en av mannens anhöriga.

Ingen är formellt brottsmisstänkt ännu. (TT)

Världen

Två sjukhus i Aleppoprovinsen i norra Syrien träffades i ett syriskt-ryskt flyganfall på måndagen, uppger hjälporganisationen UOSSM.

Sjukhusen, som var de enda som fortfarande var i drift i området, tvingades stänga. Två personer ur det ena sjukhusets personal ska ha skadats vid anfallet, men inga dödsfall har rapporterats. (TT)

Drömmer du om ett liv i södra Italien? Då kanske Teora i Kampanien kan vara ett alternativ. För att tackla problemet med en krympande befolkning försöker staden locka potentiella invånare genom ett hyresbidrag, rapporterar CNN.

Annons

Flera städer i Italien har försökt att fresta nykomlingar genom att sälja hus för en euro (ungefär 10 kronor). Men Teora tror sig ha kommit på en ännu bättre plan.

Nykomlingar kan få ett hyresbidrag på 150 euro i månaden i två år om de flyttar till ett tomt hus, eller erbjudas 5 000 euro om de köper ett.

Haken? Köparen måste stanna i Teora i tre år och ha minst ett barn.

Teora har runt 1 500 invånare, många flydde staden efter en förödande jordbävning 1980. Varje år föds två nya invånare medan 20 äldre dör, enligt stadens borgmästare. (TT)

Cecilia KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons