Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Butiksinbrott i Kalmar. Dieselstöld i Markaryd.

Kalmar län

Butiken Parelle cosmetics på Kvarnholmen utsattes för inbrott under natten till måndagen.

Polisen larmades om händelsen klockan 01.40. Två personer ska då ha setts springa från platsen.

– Ett fönster har krossats och det är omrört i butiken. Det är oklart i nuläget vad som är tillgripet, säger Anders Olsson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Kalmar, på natten till måndagen.

Ingen är då misstänkt för inbrottet. Flera polisbilar ska ha rört sig i området efter händelsen.

En teknisk undersökning ska göras på platsen. Och polisen tar gärna emot tips från allmänheten.

– Det kanske är någon som har vaknat på natten och eventuellt hört glaskross eller sett personer som varit i närheten vid den tiden. Då vill vi gärna att de hör av sig till oss och lämnar vittnesuppgifter, säger Olsson.

Kronoberg

En lastbilsförare ska ha blivit bestulen på en större mängd diesel i Markaryd vid midnatt mot måndagen.

Uppskattningsvis ska cirka 1 500 liter diesel ha slangats från lastbilen när den stod parkerad vid Rasta vid E4 i Markaryd, uppger polisen.

– Föraren vaknar och ser att en lastbil rullar från platsen. Sedan märker han att det är diesel utanför, säger Viktor Jensen, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Ingen person är misstänkt tidigt på måndagsmorgonen.

Sverige

En person har skadats av någon form av stickvapen på Medborgarplatsen i centrala Stockholm.

Larmet kom strax före midnatt, natten mot måndag.

Skadeläget för den skadade är ännu oklart.

– Han var vaken och talbar när han fördes till sjukhus, sade Marie-Louise Mattsson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen, till TT vid 00.30.

Senare under natten meddelade polisen att två personer gripits.

– De greps i anslutning till platsen, säger Marie-Louise Mattsson till Expressen.

En undersökning gällande synnerligen grov misshandel är inledd. (TT)

Världen

Las Palmas flygplats på Gran Canaria öppnade åter strax efter midnatt, natten mot måndag, det meddelade den spanska flygplatsoperatören Aena på Twitter.

Flygplatsen stängdes i lördags sedan en sandstorm lamslagit flygtrafiken och öppnades en kort stund på söndagen, innan den tvingades stänga igen.

Enligt nyhetssajten Canarias7 är mellan 12 000 och 14 000 resenärer drabbade. Flera hundra av dem är svenskar, som skulle ha rest hem med Ving, SAS, Norwegian och TUI.

Totalt har 822 flighter påverkats av stängningen och Aena uppmanar resenärer att kontakta sina respektive flygbolag för information om avgångar. SAS meddelade på söndagen att deras flyg till Stockholm, Oslo, Kristiansand, Göteborg och Köpenhamn avgår tidigast under måndagsmorgonen.

Flygplatsen på Teneriffa är fortsatt stängd. (TT)

Tågtrafiken mellan Italien och Österrike har återupptagits igen, sedan två passagerare testat negativt för coronaviruset som sprids i Italien.

Ett tåg med 300 passagerare från Venedig på väg till tyska München stoppades på den italienska sidan av Brennerpasset i några timmar innan tåget tilläts fortsätta.

Minst 150 personer har bekräftats smittade i Italien, och tre personer med smittan har avlidit. (TT)

Poliser på Haiti som kräver bättre arbetsvillkor har hamnat i eldstrid med den haitiska armén i huvudstaden Port-au-Prince.

Poliser hade arrangerat en protest i samband med ett stort karnevalsfirande i huvudstaden och denna ska ha urartat. Såväl polis- som civilklädda män med olika former av skjutvapen hamnade i en åtminstone två timmar lång skottväxling med soldater, inte långt från presidentpalatset.

Under skeendet sade general Jodel Lessage att militärerna stod under belägring.

– Vi blir beskjutna med alla möjliga vapen: kulsprutor, molotovcocktails, tårgas, sade han till AFP, och tillade att soldater sköt tillbaka.

Enligt medieuppgifter skadades minst sex personer.

Haitipolisen har i flera månaders tid ställt högljudda krav, bland annat om att få möjlighet att bilda ett fackförbund. Förra veckan började grupper av poliser gå ut på gatorna, upprätta blockader och tända eld på bilar. (TT)