Annons
Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan några större nyhetshändelser i Kronoberg eller Kalmar län.
Publicerad 25 februari 2020

Här saknas innehåll

Sverige

Fasaden till Gottsunda kyrka i Uppsala har eldhärjats. Strax efter midnatt larmades Räddningstjänsten om en brand i kyrkan.

Annons

– Den initiala branden är släckt, men nu jagar vi glödbränder inne i fasaden. Det är ju en träkyrka så det har tagit sig på baksidan av fasaden också, säger Göran Norman, ledningsoperatör vid räddningscentralen Mitt klockan 00.45.

Två timmar senare kunde räddningstjänsten lämna platsen. Ingen person ska ha skadats i samband med branden.

Polisen uppger på sin hemsida att branden var anlagd och en anmälan om grov skadegörelse genom brand är upprättad. (TT)

En tisdag dedikerad åt ett bakverk – som svällt på senare år. I dag trycker svenskarna i sig 132 ton mandelmassa och 211 ton grädde. Sammanlagt blir det sex miljoner semlor.

Fettisdagen är en av våra mest älskade fikadagar och är lite av bagarnas nationaldag, konstaterar Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer.

– På konditorierna så får man ta in alla resurser man kan, en del bygger till och med om. Leverantörer har en gräddakut om grädden tar slut så att man kan få grädde med leveranstid inom en timme, säger han. (TT)

Världen

Den svenske förläggaren och författaren Gui Minhai, som inte setts till sedan 2018, döms till tio års fängelse av domstolen i kinesiska Ningbo.

Han döms för att ha försett utländsk makt med underrättelser..

Gui Minhai motsätter sig domen och kommer att överklaga, rapporterar Hongkong Free Press

Annons

Under natten ville Utrikesdepartementet inte kommentera domen.

Gui Minhai startade 2012 bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Han greps första gången 2015 i Thailand för att förlaget gav ut känsliga böcker med satir om det kinesiska ledarskiktet. Han släpptes i oktober 2016 efter att ha avtjänat straffet för att ha varit inblandad i en trafikolycka, enligt kinesiska myndigheter. 20 januari 2018 fördes han på nytt bort av polis på väg för att besöka läkare på svenska ambassaden. (TT)

Trumpregeringen begär 2,5 miljarder dollar av USA:s kongress i ett budgettillskott för att bekämpa det nya coronaviruset.

Mer än en miljard dollar ska användas för att försöka att ta fram ett vaccin, enligt Vita huset.

Pengarna ska också användas till förberedande åtgärder, svarsåtgärder och att köpa utrustning och förnödenheter.(TT)

Cecilia KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons