Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter ,
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Arkivbild.

Två gripna för narkotikabrott i Växjö. Bilbrand på E4.

Den man som ska ha tagit med sig tre barn från sitt ex, trots kontaktförbud, har nu anhållits.

Kronoberg

Under natten till måndagen greps två män i Växjö för narkotikabrott.

Männen, som är i 30-årsåldern, ska ha ertappats med narkotika som polisen misstänker att de skulle sälja vidare.

SOS larmades om en brand i en bil i Ljungby kommun på söndagskvällen.

Det är en personbil som ska ha fattat eld under färd på E4 i södergående riktning, mellan Hamneda och Traryd. Larmet inkom klockan 21.29.

Polis och räddningstjänst var på plats. Olyckan har orsakat trafikstörningar.

Ingen person behövde föras till sjukhus med ambulans, uppger SOS Alarms händelseinformation.

Under söndagskvällen grep polisen en man i 35-årsåldern.

Han ska ha tagit sig in hos en kvinna han tidigare haft ett förhållande med, för att sedan ta med sig tre yngre barn.

När polisen grep mannen var han i Kronobergs län.

Mannen är nu misstänkt för överträdelse av kontaktförbud samt försök till grov egenmäktighet med barn. Han anhölls senare.

Sverige

Polisen larmades på söndagskvällen om en misstänkt skottlossning i Malmö.

– Vi hade uppringare som hörde av sig 23.02 och berättade att man hört något som lät som skottlossning, sade pressinformatör Evelina Olsson till TT klockan 23.30.

En större polisinsats inleddes och ett stort område spärrades av. Två timmar senare pågick insatsen fortfarande, men polisen är förtegen om vad som inträffat.

– Vi jobbar på platsen, men mycket mer vill vi inte säga just nu, säger Mikael Lindh, vakthavande befäl vid Skånepolisen klockan 01, och fortsätter:

– Vi har åkt dit med ett stort antal resurser och jobbar nu på platsen och det är allt jag kan säga för tillfället. (TT)

En detonation inträffade i centrala Malmö på söndagskvällen.

Flera personer ringde polisen strax före klockan 21 om att en kraftig smäll hörts och att det brann i en trappuppgång till en flerfamiljsfastighet på Södra Förstadsgatan.

– Räddningstjänstens rökdykare gick in för att kontrollera samtliga bostäder för att se det inte var några personskador. Som tur är var det inte det, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson.

Detonationen inträffade vid en lägenhetsdörr och polisen spärrade av vid fastigheten. Nationella bombskyddet kallades till platsen, de var strax före midnatt klara och polisen kunde meddela att avspärrningarna hävts. (TT)

Ett flertal bilar har under natten satts i brand på en parkering i Östberga i södra Stockholm, skriver Aftonbladet.

– Vi har 15 bilar som brinner. Vi har tre stationer och ledning på plats som försöker få ordning på det. Bilarna är övertända, säger Jonas Wahlstrand, ledningsoperatör på Räddningscentralen Mitt, till tidningen.

Det uppges vara rökigt på platsen, men det ska inte finnas någon risk för spridning av elden. (TT)

Världen

Omkring 250 kryssningsfartygspassagerare som insjuknat med luftvägssymtom, som kan vara tecken på covid-19, får inte kliva i land i Fremantle i australiska delstaten Western Australia.

Ombord på fartyget MSC Magnifica finns 1 700 passagerare. Fartyget var tänkt att anlända Fremantle på måndagen eller tisdagen för att tanka innan vidare färd till Dubai.

– Jag kommer inte att tillåta vad som händer i Sydney att hända här. Vi kommer inte att tillåta passagerare eller besättning att gå på gatorna, säger delstatens premiärminister Mark McGowan enligt ABC News. (TT)

Flera viktiga globala flygnav stänger till följd av hotet från coronaviruset. Singapore stänger sina gränser för resenärer, även för de som byter flyg på den internationella flygplatsen Changi.

Singapore Airlines låter som en konsekvens nästan alla sina flygplan stanna på marken, när 96 procent av flygen ställs in. Företaget beskriver situationen som den största utmaningen som man någonsin ställts inför.

Förenade Arabemiraten stoppar alla trafikflygplan till och från landet, enligt statliga nyhetsbyrån WAM. Liksom i Singapore gäller det även passagerare som byter flygplan vid de stora flygnaven i Dubai och Abu Dhabi.

Stoppet börjar gälla från och med onsdag. Efter 14 dagar kommer beslutet att utvärderas.

Stora flygbolag som Emirates och Etihad har sina säten i landet. Emirates meddelade på söndagen att man i princip stoppar alla trafikflyg från och med onsdagen, förutom viss begränsad trafik. (TT)

Kanada kommer inte att delta i OS i Tokyo i sommar. Australien säger att situationen gör det omöjligt att samla en OS-trupp.

Allt fler idrottsorganisationer kräver att de olympiska spelen skjuts upp – vilket Japans premiärminister nu öppnar för.

Inom fyra veckor ska IOK fatta ett beslut.

För första gången medger Japans premiärminister Shinzo Abe att de olympiska spelen i Tokyo i sommar kan komma att flyttas fram. Spridningen av coronaviruset riskerar att göra det omöjligt att arrangera spelen mellan 24 juli och 9 augusti, meddelar Abe landets parlament. (TT)