Annons
Nyheter

Här får hjärnan koppla av

Nyheter • Publicerad 18 mars 2006

Floating minskar smärta och stress. Det visar forskning gjord vid Karlstads universitet.

- Att det finns vetenskapliga bevis för att floating fungerar är den grund jag bygger min verksamhet på, säger Anja Carlsson som startade Floating room i Växjö för två år sedan.

Annons

I lokalerna har hon två flyttankar gjorda i trä. Vattnet i tankarna håller ytterhudens temperatur, omkring 34,6 grader. Vattennivån ligger på 25 centimeter och luftfuktigheten är hög. Det kan göra att man får svårt att avgöra var vattnet slutar och luften tar vid, men även detta bidrar till känslan av att vara viktlös och sväva.

Ett pass i tanken varar en timme. Det inleds med tio minuter avslappningsmusik och avslutas med ytterligare tio minuter.

- Är man väldigt stressad när man kommer hit och det blir helt tyst kan man i stället för avslappnad bli väldigt rastlös, förklarar Anja.

En timme kan tyckas vara lång tid.

- Oftast tappar man tidsuppfattningen och kommer man ned på meditationsnivå är en timme inte så länge. Det är den tid man behöver för att komma ned i varv. Och det finns faktiskt kunder som ligger längre än en timme, berättar Anja Carlsson.

Man badar naken - inget ska trycka mot huden - och får proppar av bivax att sätta i öronen. Saltet i tanken, magnesiumsulfat, är ofarligt, men inte så bekvämt att ha i öronen.

- Eftersom det inte finns något ljus i mina tankar, så kan man ha luckan lite öppen första gången, så att man åtminstone har någon liten referenspunkt om var man befinner sig.

När synintrycken minimeras får även hjärnan en rejäl chans att koppla av.

Nackkudde finns men är inget som Anja rekommenderar att man använder.

- Man kan ha den en liten stund för trygghetens skull men nacken får ingen bra vila med kudde.

Annons

Floating är klassat som friskvård men Anja Carlsson hoppas på vidare utveckling.

- Jag hoppas att läkare kommer att kunna remittera patienter till floating.

Forskning visar att flytandet frigör de ämnen i kroppen som minskar stress och smärta.

- De endorfiner som frigörs kan vara både ångestdämpande och ge lyckokänslor, berättar Anja.

Halterna av stresshormoner i blodet minskar både under och efter floating. Amerikanska forskare har också kunnat visa att flytandet underlättar inlärning.

I Karlstad forskas det nu på vilken nytta fibromyalgipatienter och pisksnärtskadade kan ha av floating.

Ann-Charlotte Nyblom
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons