Annons
Nyheter

Hastighet sänks automatiskt på timmerbilar

Trafik • Publicerad 11 januari 2023
Timmerbilar ska inte kunna köras för fort genom fyra orter i Jämtland och Västernorrland. Arkivbild.
Timmerbilar ska inte kunna köras för fort genom fyra orter i Jämtland och Västernorrland. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Timmerbilars framfart ska hejdas av ett elektroniskt staket. Fordonens hastighet begränsas när de körs genom fyra orter i Jämtland och Västernorrland.

Projektet med digitala hastighetshinder inleddes på tisdagen. Omkring 40 timmerbilar utrustas med tekniken som gör att de på utvalda sträckor inte kan köras snabbare än hastighetsgränsen. Tekniken kallas geofencing.

Annons

Sträckorna går genom orterna Rissna, Hällesjö, Laggarberg och Timrå. Enligt Trafikverket blir geofencingprojektet det hittills största i Sverige när det gäller antalet tunga fordon. Myndigheten samarbetar med skogsbolaget SCA och några åkerier.

"Prioriterade sträckor är områden där barn och äldre använder landsvägen som byväg till skola, skolbuss eller som promenadstråk. Med enkla medel kan trafiksäkerhet och trygghet ökas", säger Jan Lindgren, senior utredningsledare på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons