Annons
Nyheter

HD kommer med beslut om Lundinåtalet

Brott • Publicerad 10 november 2022
Alex Schneiter, tidigare vd för Lundin Oil, har åtalats för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan. Arkivbild.Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT

Har svensk domstol rätt att pröva åtalet mot Lundintoppen Alex Schneiter? Den frågan kommer Högsta domstolen med beslut om under torsdagen.

Schneiter, tidigare vd för Lundin Oil, åtalades tillsammans med bolagets tidigare styrelseordförande Ian Lundin i november förra året för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan under åren 1999–2003.

Annons

Alex Schneiter är varken svensk medborgare eller bosatt i Sverige, varför hans försvarare ansett att åtalet ska avvisas då de hävdat att svensk domstol saknar laglig behörighet att pröva åtalet mot honom.

Tidigare har försvarets begäran fått avslag både i tings- och hovrätt. HD beslutade i juni i år att bevilja prövningstillstånd i frågan.

Både Alex Schneiter och Ian Lundin nekar till brott.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons