Annons
Nyheter

HD: Särbo inte "särskilt närstående"

En man som förlorade sin partner i en trafikolycka och tidigare tilldömts skadestånd går nu miste om detta, efter en dom i Högsta domstolen (HD). Orsaken är att paret inte bodde tillsammans, rapporterar .
Rättsligt • Publicerad 2 mars 2021
En kvinna omkom i en frontalkrock utanför Växjö 2016. Hennes partner hade tidigare tilldömts skadestånd, men Högsta domstolen ändrar beslutet. Arkivbild.
En kvinna omkom i en frontalkrock utanför Växjö 2016. Hennes partner hade tidigare tilldömts skadestånd, men Högsta domstolen ändrar beslutet. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Mannen och kvinnan hade haft en kärleksrelation i flera år. De hade träffats och bott hos varandra, men en sådan relation kan inte jämställas med relationen mellan sammanboende, enligt HD.

En kvinna har tidigare i både tingsrätt och hovrätt dömts till villkorlig dom för vållande till annans död och vållande till kroppsskada efter den svåra olyckan utanför Växjö 2016.

Hon dömdes även att betala 25 000 kronor i skadestånd till den man vars partner omkom i olyckan på grund av det psykiska lidande dödsfallet orsakat honom. Men HD konstaterar att den som ska få anhörigersättning enligt skadeståndslagen måste anses som "särskilt närstående" och det bedöms paret inte ha varit.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons