Annons
Nyheter

Hela Europa samlas i Prag

Krigsherrarna i Moskva och Minsk är inte välkomna och Ukrainas ledare deltar bara på distans.
Men resten av Europas ledare finns på plats när ett helt nytt toppmöte föds, i syfte att samla en hel kontinent.
Europa • Publicerad 5 oktober 2022
Prag står på torsdagen som värd för det första mötet i vad som kallas EPC – Europeiska politiska gemenskapen. Arkivbild.
Prag står på torsdagen som värd för det första mötet i vad som kallas EPC – Europeiska politiska gemenskapen. Arkivbild.Foto: Wiktor Nummelin/TT
Premiärministrarna i Albanien och Nederländerna, Edi Rama och Mark Rutte, under varsitt paraply vid ett EU-toppmöte med länderna på västra Balkan i Slovenien i fjol. Arkivbild.
Premiärministrarna i Albanien och Nederländerna, Edi Rama och Mark Rutte, under varsitt paraply vid ett EU-toppmöte med länderna på västra Balkan i Slovenien i fjol. Arkivbild.Foto: Petr David Josek/AP/TT
Storbritanniens premiärminister Liz Truss. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Liz Truss. Arkivbild.Foto: Ian Vogler/AP/TT

Europeiska politiska gemenskapen är det preliminära namnet på det som nu debuterar i Prag i Tjeckien under torsdagen. Kanske byts namnet senare. Mycket är fortfarande oklart om både form och innehåll för EPC, som tills vidare är den engelska förkortningen.

Idén fördes fram av Frankrikes president Emmanuel Macron i våras och möttes först med en hel del skepsis. Inte minst i de länder på västra Balkan som redan ansökt om EU-medlemskap väcktes farhågor om att EPC bara skulle innebära ett förhalande av EU:s utvidgningsprocess.

Annons

Med tiden har dock de flesta blivit alltmer positiva och optimistiska.

"EPC är en god idé. Kontinenten måste skapa sin egen framtid och enda sättet att göra det på är att arbeta tillsammans som demokratiska medlemmar i den europeiska familjen", skriver Edi Rama och Mark Rutte, premiärministrar i Albanien och Nederländerna – en minst sagt udda kombination – i ett gemensamt debattinlägg hos nyhetssajten Politico Europe.

"Inte EU-plus"

EU-ledningen har tydligt upprepat gång på gång: nej, det här är inte något utökat EU-möte med extra gäster. EU:s rådsordförande Charles Michel har visserligen tjänat som "koordinator" och hört sig för om intresset och skickat ut inbjudningar. Men det är ändå Tjeckien och dess premiärminister Petr Fiala som står som värd och ska ta emot alla gästerna på torsdagen.

Och de är många.

Utöver EU:s 27 medlemsländer väntas ytterligare 16 länder finnas på plats: allt från Island och Norge till Liechtenstein och Azerbajdzjan.

Allra främst riktas intresset mot Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, flitigt inblandad i diverse ordstrider med olika EU-ledare, samt Storbritanniens premiärminister Liz Truss.

Den sistnämnda ska till och med redan ha uttalat intresse för att stå värd för ett uppföljande möte nästa vår. Även Moldavien ska ha meddelat sig redo att sköta nästa möte. Tanken är att EPC-ledarna ska kunna träffas åtminstone en gång i halvåret.

Gruppsamtal

Samtalen väntas av naturliga skäl främst handla om Rysslands krig i Ukraina och konsekvenserna av det. Stats- och regeringscheferna ska på mötet delas upp i fyra smågrupper för att diskutera dels fred, säkerhet och stabilitet, dels energi, klimat och miljöfrågor.

Vilka som får sitta med vilka har ännu inte offentliggjorts.

– Jag har en plan, men har inte delat den med delegationerna än, förklarade en högt uppsatt EU-källa på en genomgång i förra veckan.

Annons

Ett antal heta möten är ändå möjliga. I Prag ska såväl Armeniens som Azerbajdzjans ledare finnas med, liksom Kosovos och Serbiens.

Familjefoto

Rent praktiskt inleds mötet med en gemensam sittning klockan 13 på torsdagen, då Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj väntas tala till ledarna på länk från Kiev. Sedan hålls gruppsamtalen under eftermiddagen, följt av en rejäl lucka i programmet då ledarna kan hålla enskilda möten med varandra. Avslutningsvis samlas man för en arbetsmiddag från klockan 19.30.

Något gemensamt uttalande eller högtidligt dokument är inte planerat. I stället får ett gemensamt "familjefoto" med 43 europeiska stats- och regeringschefer tala för sig själv.

– Det fotot är i sig ett sorts budskap, säger ytterligare en EU-källa inför toppmötet i Prag.

Torsdagsmötet följs sedan av att EU-ländernas ledare håller ett eget informellt toppmöte i Prag under fredagen.

Fakta: Europeiska politiska gemenskapen

Under torsdagen samlas ledare från hela Europa till det första mötet i vad som kallats Europeiska politiska gemenskapen (på engelska European Political Community).

Mötet hålls i Prag med premiärminister Petr Fiala och Tjeckien – höstens ordförandeland i EU:s ministerråd – som värd.

Inbjudna är de 27 EU-länderna samt ledarna för Albanien, Armenien, Azerbajdzjan, Bosnien och Hercegovina, Georgien, Island, Kosovo, Liechtenstein, Moldavien, Montenegro, Nordmakedonien, Norge, Serbien, Schweiz, Turkiet, Ukraina och Storbritannien. Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj deltar dock endast via länk.

Ryssland och Belarus har inte bjudits in och inte heller mikrostaterna Andorra, Monaco, San Marino och Vatikanstaten.

Deltar gör däremot EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och EU:s rådsordförande Charles Michel.

Mötet hålls i Pragborgen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons