Hemjobbare åter – ökat tryck på hunddagis
Nyfikna nosar sticker upp från de svartmålade boxarna. Någon enstaka hund hoppar längs boxväggen för att få en bättre blick på oss och det hörs återkommande skall.
– Hundarna skäller lite mer när det kommer okända besökare, förklarar dagisfröken Amanda Skarstedt när hon visar runt i bryggeriet Lyckholms gamla lokaler i Göteborg.
Här huserar en av Göteborgs hunddagis tre avdelningar. I dagsläget har centrumavdelningen tillstånd för 63 hundar. En utbyggnad i grannlokalen är nästan klar och kommer att ge plats för ytterligare 57 hundar. Även dagiset på Hisingen ska utöka och företaget kommer att starta en dagisverksamhet i Alingsås.
"Behovet finns och vi har både kunskapen och möjligheten att försöka tillgodose det", skriver Helena Eriksson från Göteborgs hunddagis ledning i ett mejl om expansionen.
Inte för alla hundar
Det finns ännu lediga platser kvar med tillträde senare i höst, men just nu har Amanda Skarstedt och hennes kollegor fullt upp med att skola in nyinskrivna hundar.
– Vanligtvis gör vi inskolningar med två hundar per vecka, men nu är det högtryck så vi har tagit in extra personal och har fyra, fem hundar på inskolning samtidigt. Vi kan inte ta emot några nya inskolningar förrän mitten av september, säger Amanda Skarstedt.
En inskolning kan ta allt mellan tre dar och tre veckor, men vanligtvis går det på en vecka. Men det är inte alla hundar som klarar av ett hunddagis.
– Ibland är det jättesvårt. Om hunden inte klarar av en annan miljö än hemmiljön, har separationsångest eller inte kan vistas med andra hundar, då får man avbryta. Man kan prova igen längre fram och under tiden får ägaren försöka lösa passningen på annat sätt. Man kan till exempel hyra någon som går hem och rastar hunden, säger Amanda Skarstedt.
När det gäller planeringsförmåga så finns det stora olikheter mellan hundägare
– Det kommer hundägare med lite panik i blicken för att de ska börja jobba om en vecka eller så. Sedan finns det de som är ute i god tid, de bokar flera månader i förväg.
På inskolning
Amanda Skarstedt lämnar över fyramånadersvalpen Emil, som är på inskolning, till matte Jessica Evebring. Överlämningen liknar sådana som görs på förskolor för barn: Amanda berättar vad de gjort under dagen, om promenaden eller besöket på rastgården, och hur det gått för dagisadepten.
Jessica Evebring hade möjlighet att lämna Emil till släktingar men valde dagis.
– Det känns skönt att få lämna till proffs och jag jobbar här i närheten. Dessutom tog det här dagiset emot Emil trots att han är så ung och utan att han behövde kastreras, säger Jessica Evebring.
Beslutet att skaffa hund hade dock inget med pandemin att göra.
– Vi köpte hus för ett och ett halvt år sedan och ville ha hund. Men vi ville bo in oss lite innan vi skaffade hund.
Full beläggning
Mydogcare på Östermalm i Stockholm är ett nyöppnat hunddagis.
– Vi öppnade i månadsskiftet april/maj så vi har fortfarande lediga platser. Men det är långa köer till många andra hunddagis, säger Madeleine Bårnsten som är verksamhetschef.
Camilla Marinus driver Limhamns hunddagis i Malmö.
– Vi tappade 50–60 procent under pandemin när folk började jobba hemifrån. Nu ser vi att efterfrågan ökar och vi anställer fler, säger hon.
Fakta: Hunddagis
Den som bedriver yrkesmässig/ekonomisk verksamhet för djur måste alltid ha tillstånd av länsstyrelsen, oavsett hur många djuren är.
Även om verksamheten inte är ekonomisk behövs tillstånd för hunddagis, hundpromenadverksamhet och hundpensionat om det omfattar fyra eller fler hundar.
Den som driver ett hunddagis ska ha utbildning om hundar samt god praktisk erfarenhet. Det krävs vanligtvis en personal per tolv hundar och under promenad ska en person ansvara för högst tio hundar.
Det finns också flera krav på lokalernas utformning när det gäller till exempel ventilation, brandskydd och utrymning. Det finns minimimått för boxar, rum och rastgårdar.
Källa: Länsstyrelsen Stockholm