Annons
Nyheter

Hemundervisning lockar svenskar till Åland

En mer generös inställning till hemundervisning har fått svenska familjer att flytta till Åland. Men att vissa bara skriver sig på Åland utan att verkligen flytta dit bekymrar åländska myndigheter.
Utbildning • Publicerad 2 februari 2022
Möjligheter till hemundervisning lockar inflyttare till Åland. Arkivbild.
Möjligheter till hemundervisning lockar inflyttare till Åland. Arkivbild.Foto: Pär Fredin/TT

– Vi har haft en stor inflyttning av svenska familjer. Det finns fall som bara har flytt den svenska skolplikten, säger Ålands skolsakkunniga Katarina Halme-Wiklund till Sydsvenskan.

Tidningen har tidigare rapporterat om ett föräldrapar i Malmö som dömts till 17 000 kronor i böter eftersom barnen har hållits hemma från skolan under pandemin. Nu är barnen och deras mamma folkbokförda på Åland, medan pappan är fortsatt skriven i Malmö. Därmed har barnen inte skolplikt i Sverige.

Läroplikt råder

Annons

På Åland, liksom övriga Finland, råder läroplikt i stället för skolplikt. Under höstterminen var det 99 barn som hemundervisades på Åland. Katarina Halme-Wiklund på den åländska utbildningsbyrån uppger för TT att cirka 80 av dem har ursprung i Sverige och flertalet har kommit på senare år.

Om allt fungerar som det ska är det inget problem, framhåller hon. Enligt regelverket ska barnens kunskapsutveckling stämmas av en gång per termin av lärare från den skola de skulle ha gått på om inte föräldrarna valt hemundervisning.

"Väldigt problematisk"

– Men sedan finns det en liten del som är väldigt problematisk. Det är de som egentligen inte flyttar hit. Man skriver sig här, man håller sina barn hemma, men man bor egentligen i Sverige, säger hon till TT.

I och med att det blivit fler svenska barnfamiljer som skriver sig på Åland är detta ett orosmoment, anser hon. Även i andra delar av Finland har man sett en sådan inflyttning från Sverige.

– Vi har blivit kontaktade av andra som också ser att flera flyttar in just för hemundervisningens skull. Ju fler det blir desto mer behöver det vara reglerat för att garantera de här barnens bästa, säger Katarina Halme-Wiklund.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons