Nyheter

Hög stressnivå inom kvinnodominerade yrken

Sjukvård • Publicerad 16 februari 2021
Kronprinsessan Victoria vid utdelningen av Hjärnfondens jubileumsanslag i Stockholm. Arkivbild.
Kronprinsessan Victoria vid utdelningen av Hjärnfondens jubileumsanslag i Stockholm. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

En tredjedel inom kvinnodominerade yrken inom välfärden har en sådan hög stressnivå att de befinner sig i riskzonen för att utveckla utmattningssyndrom. Det visar en ny undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av Hjärnfonden.

Undersökningen visar att nästan hälften av alla inom vård, omsorg och skola, 46 procent, upplever mer stress i dag jämfört med innan pandemin bröt ut.

Hjärnfonden vill nu att det tillsätts en nationell haverikommission mot ohälsosam stress som årligen undersöker de mest utsatta yrkesgrupperna och tar fram åtgärdsförslag.

Hjärnfonden är en ideell insamlingsstiftelse som samlar in och fördelar pengar till forskning samt informerar om hela hjärnan och alla dess sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.