Annons
Nyheter

Hög tid söka sommarjobb

Ung och sugen på att sommarjobba i år?
Då får du sätta igång och leta redan nu.
Du måste ha tur, och helst kontakter.
Nyheter • Publicerad 31 mars 2006

För närvarande finns cirka 400 lediga sommarvikariat i Kronobergs län. Det har funnits fler som gått åt, och det kommer säkert att finnas fler att söka. Anmälningarna och ansökningarna är en pågående historia. Därför gäller det att inte tveka alltför länge.

Alla kommuner har inte lämnat in sina önskemål om sommarvikarier ännu. Därför kan det dyka upp fler jobb.

Annons

Inte många turistjobb

Eftersom det här inte är något vidare turistmål som Öland och kusterna finns det ingen stor arbetsmarknad i den branschen.

Till och med restaurangerna stänger här i Växjö under sommaren, konstaterar arbetsförmedlingens bidträdande chef, Hans Bild.

Hoppas på Torsten

Men han hoppas på att Glasrikets nye räddare, Torsten Jansson, ska kunna generera nya turistmjobb, och han noterar att i varje fall Klippans pappersbruk i Lessebo vill ha fyra guider i sommar.

Den stora sommararbetsmarknaden är i stället hos den offentliga sektorn, inom vård, omsorg, skötare, personlig assistans, undersköterskor, vårdbiträden och så vidare.

Men å andra sidan är också det branscher som bygger på kvalifikationer en vanlig gymnasieelev ännu inte äger:

- Kommunerna har höjt kraven och tar nästan bara emot utbildat folk, som de ju har ganska god tillgång till, säger Hans Bild. Det finns ofta en stor reserv av vuxna, timanställda vikarier i kulisserna, som redan har den utbildning som fordras.

Stora mått

Samma sak gäller delvis inom handeln. Där finns det också en kvalificerad arbetskraftsreserv som står och väntar på chansen i sommar.

Annons

I verkligheten är det få ungdomar under 18 år som kan räkna med att få sommarjobb. Såvida

inte man har kontakter: en pappa eller en syster på den eller den

arbetsplats.

Och så har Växjö blivit en studentstad av stort mått. Här finns tusentals som måste söka sommarjobb för att inte drunkna i alltför stora studielån sedan.

Det blir inte mycket kvar åt de yngre ungdomarna.

Robert Owen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons