Annons
Nyheter

Insättningar slår mot Swedbank

Swedbank tjänar oväntat lite på sin låneaffär, enligt bokslutet för 2021. Räntenettot pressas nedåt av kostnader för att hantera insättningar på 300 miljarder under pandemin.
På börsen är det tummen ned. Aktien faller med över 4 procent.
Ekonomi • Publicerad 2 februari 2022
Swedbank, med vd Jens Henriksson, har länge haft svårt att få upp räntenettot. Arkivbild
Swedbank, med vd Jens Henriksson, har länge haft svårt att få upp räntenettot. ArkivbildFoto: Duygu Getiren/TT

Extra utdelning, rekord i provisionsnetto i börsyran i fjol och återvunna kreditförluster imponerar inte. I stället fokuserar marknaden på räntenettot, som hamnade under vad marknaden hade räknat med i fjärde kvartalet.

Räntenettot sjunker också, både jämfört med kvartalet före och jämfört med motsvarande kvartal i fjol.

Insättningar trycker ned räntenettot

Annons

Vd Jens Henriksson förklarar den negativa trenden med kostnaderna för att hantera stora kundinsättningar i Swedbank de gångna två åren.

– Vi har de senaste två åren fått ett inflöde på insättningar på 300 miljarder kronor samtidigt som vi lånat ut lite drygt 70 miljarder – alltså fyra gångar så mycket insättningar som utlåning, säger han.

Den andel av insättningar som Swedbank inte kan använda för utlåning måste placeras i konton hos Riksbanken eller Europeiska centralbanken (ECB), där räntorna är negativa.

– Det här har gjort att vi har fått ett tryck nedåt på räntenettot, säger Henriksson.

Trycket skulle minska om centralbankerna börjar höja räntorna, vilket ligger i korten. Henriksson är dock försiktig med att ge några prognoser om detta. Och han vill inte svara på om Swedbank i ett sådant läge kommer använda pengarna till att pressa bankens boräntor eller låta räntenettot lyfta.

– Men om räntan höjs 100 punkter (1 procentenhet) innebär det att vi tjänar ett antal miljarder kronor mer. Sedan, när det gäller bolånemarknaden, är det en kamp varje dag. Det är en hårt konkurrensutsatt marknad, säger han till TT.

"Det är ett allvarligt problem"

Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske Bank, är inte imponerad.

– Nu har det stått still på ungefär samma nivå i tolv kvartal i streck samtidigt som volymerna växer, säger han om Swedbanks räntenetto.

– Volymtillväxt i sig är inget positivt. Det är intäktstillväxt vi vill se och där står det och stampar. Det är ett allvarligt problem för dem, tillägger han.

Trots problemet med räntenettot blev resultatet för fjärde kvartalet lite bättre än väntat. Banken tog tillbaka avsättningar för befarade kreditförluster, vilket gav ett nettolyft på nästan 70 miljoner. Samtidigt steg provisionsnettot till en rekordnivå, med draghjälp från provisioner och avgifter från förvaltning, rådgivning och kortaffären.

Annons

– Det är det näst bästa resultatet i bankens historia, säger Henriksson när han summerar helåret 2021.

Ny plan för avkastning

Jens Henriksson utlovar samtidigt en plan för ökad lönsamhet. Siktet är inställt på en avkastning på eget kapital på 15 procent. Men 2021 hamnade avkastningen bara på 13,2 procent.

Vilka åtgärder som kan komma går han inte in på.

– Vi kommer innan årets slut presentera en plan för hur det här målet om 15 procent kan nås, säger han.

Andreas Håkansson tror inte det kommer något stålbad – med kontorsnedläggningar och varsel – och tycker inte heller att det är vad som behövs.

– Jag ser inte i mina prognoser hur de ska kunna nå upp till 15 procent i närtid. Så jag ser snarare en risk att de backar bort från det målet, säger han.

– Stålbad är det sista en bank behöver nu. De måste börja investera för att driva intäkter. Det tror jag är absolut nödvändigt för alla banker, tillägger han.

Tillväxten på Swedbanks hemmamarknader var trots pandemin god under fjärde kvartalet, med stöd av finans- och penningpolitiska pandemistimulanser. Och vågen av inflations- och ränteoro som präglar marknaden oroar inte Swedbankchefen särskilt mycket.

– I grund och botten tycker jag det är bra att inflationen är på väg uppåt, säger han.

– Nu får vi hoppas att den stabiliserar sig på en tvåprocentig nivå, tillägger han.

Risk för dryga böter

Annons

Hur det går med tillväxten framöver tror Henriksson till stor del avgörs av USA:s finans- och penningpolitik och effekterna av Kinas pandemihantering, där nolltoleransen mot covid-19 innebär en fortsatt risk för nedstängningar.

Bankens utdelning på 11:25 kronor per aktie för 2021 motsvarar 50 procent av vinsten plus 2 kronor per aktie i extra utdelning.

Utdelningspolicyn är konservativ jämfört med konkurrenter. Men stor osäkerhet om buffert- och kapitalkrav och fortsatta frågetecken kring pandemins framtid, motiverar detta enligt Henriksson.

Risken för dryga böter i USA för Swedbank kräver också beredskap, enligt Swedbankchefen. Fyra myndigheter i USA befinner sig i olika faser i utredningar, som kretsar kring bankens historiska brister i arbetet mot penningtvätt i Baltikum.

Fakta: Swedbanks bokslut i korthet

För fjärde kvartalet redovisar Swedbank en rörelsevinst före kreditförluster och nedskrivningar på 5 907 miljoner kronor. Det kan jämföras med en vinst på 6 178 miljoner kronor motsvarande period ett år tidigare.

Nettovinsten steg till 4 835 miljoner, från 4 510 miljoner kronor, vilket var något mer än väntat jämfört med snittprognosen bland analytiker.

Kvartalets räntenetto, det banken tjänar på skillnaden mellan in- och utlåningsräntor, sjönk till 6 554 miljoner kronor, från 6 567 miljoner kronor. Provisionsnettot ökade till 4 020 miljoner kronor, från 3 376 miljoner kronor.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med ett räntenetto på 6 610 miljoner kronor och ett provisionsnetto på 3 842 miljoner kronor, enligt Bloomberg.

Totalt uppgick intäkterna till 11 749 miljoner kronor, jämfört med 11 764 miljoner kronor motsvarande period året före. Kostnaderna steg till 5 842 miljoner kronor, från 5 586 miljoner kronor.

Styrelsen föreslår en utdelning för 2021 på 11:25 kronor per aktie. Detta inkluderar förslaget om en extra utdelning på 2 kronor per aktie ovanpå ordinarie utdelning för året, som presenterades i tisdags kväll.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons