Annons
Nyheter

Högsta bostadshuset i trä

Ödetomten vid Teleborgsvägen i Växjö, kvarteret Limnologen, är än en gång på väg att bebyggas. Byggföretaget Midroc vill bygga Sveriges hittills högsta bostadshus i trä.
Nyheter • Publicerad 9 februari 2006
Fyra sjuvåningshus av trä ingår i projektet. I varje hus blir det 29-33 lägenheter på mellan 62 och 115 kvadratmeter.
Fyra sjuvåningshus av trä ingår i projektet. I varje hus blir det 29-33 lägenheter på mellan 62 och 115 kvadratmeter.Foto: 

Idén är att i så hög grad som möjligt ta vara på naturvärdena. Därför blir det panoramafönster mot sjön Trummen och balkonger åt två håll.

Midroc har begärt förslag från två arkitektkontor. Uppdraget att rita gick till Arkitektbolaget i Växjö med arkitekt Ola Malm, som på onsdagens presenterade sitt arbete.

Annons

Förslaget innehålla fyra huskroppar på sju våningar inklusive vindsvåning för de översta lägenheterna. Byggnaderna är bredast mot Teleborgsvägen, sedan smalnar de trappstegsvis mot sjön så att varje lägenhet får ett glasat hörn vilket medger sjöutsikt och öster-södersol. Varje lägenhet får också balkong på andra sidan huset vilket medger västersol.

Projektet ingår i sin nya form i trästaden Välle Broar. Magnus Skiöld, vd för Midroc Property Development AB, säger att byggnadernas breda bas mot Teleborgsvägen utgör bullerskärm för gårdsmiljöerna. Att husen smalnar av har dessutom effekten att sjön syns från Teleborgsvägen.

Inte renodlade trähus

Byggnaderna blir inte renodlade trähus. Förutsättningen är att marken pålas samt att bottenkonstruktionen utförs i betong. Bottenplattan kommer att ligga 1,5 meter över sjöns högsta vattenstånd. Fasaden mot sjön föreslås bli utförd i puts. Balkongerna löper längs hela södersidan och byggs i trä, varje balkon fungerar som solskydd för underliggande våning.

Fördelningen mellan olika lägenhetsstorlekar är inte klar. Magnus Skiöld räknar med mellan 28 och 33 lägenheter i varje byggnad. Storlekarna varierar mellan 62 och 115 kvadratmeter fördelade på tvåor, treor och fyror.

15 000-20 000 kronor kvadratmetern i insats

Insatsen beräknas bli mellan 15 000 och 20 000 kronor per kvadratmeter. Till det kommer mellan 600 och 650 kronor per kvadratmeter och år i form av månadskostnad. Byggstarten är beräknad till hösten.

Sedan den tidigare havererade betonghusprojektet på samma tomt finns personer som har betalat handpenning för bostadsrätt. Det är pengar som ligger i mäklarens klientkonto. Magnus Skiöld säger sig övertygad om att deras situation ska lösas i samverkan med mäklaren.

Det hittills högsta trähuset i Växjö ligger på Vallen och är byggt i fem våningar. Sveriges hittills högsta trähus på sex våningar är uppfört i Sundsvall.

Åke Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons