Annons
Nyheter

Försvaret arbetar för säkrare paradhjälm

Beridna högvakten kommer att få en säkrare hjälm, uppger försvaret, sedan facket anmält hjälmfrågan till Arbetsmiljöverket och frågan uppmärksammats i medier.
Arbetsmiljö • Publicerad 5 maj 2023
Den beridna högvakten passerar med sina spetsiga paradhjälmar och uniformer från 1800-talet, på Strömgatan på sin väg mot Stockholms slott.
Den beridna högvakten passerar med sina spetsiga paradhjälmar och uniformer från 1800-talet, på Strömgatan på sin väg mot Stockholms slott.Foto: Janerik Henriksson/TT

Den ceremoniella hjälmen som används har sett likadan ut i mer än 100 år och är mer av tjusig än skyddande karaktär. Skyddsombudet har anmält frågan till Arbetsmiljöverket.

Förra året stegrade en häst efter att ha blivit skrämd av en geting och musikern föll av och tappade hjälmen.

Annons

"Vi har påbörjat ett arbete med att ta fram en ny paradhjälm som ger ett skydd vid ridning och samtidigt är användbar i paradtjänst. Dessutom ska vi ta fram ett ryggskydd eller en skyddsväst som kan bäras under paraduniformen", säger Livgardets chef, överste Stefan Nacksten, till Försvarsmaktens sajt.

Enligt Nacksten har han redan innan frågan uppmärksammades i medier fattat beslut om ett projekt om ökad ridsäkerhet. Men Livgardet kan inte på egen hand ändra paradutrustningen, utan det behöver göras tillsammans med Försvarsstaben. I väntan på Arbetsmiljöverkets beslut fortsätter paraderna som vanligt.

"Den beridna vaktparaden är cirka 300 år gammal och det finns ett stort värde i att bevara traditionen. Det finns ingen motsättning i att bevara traditionen och arbeta för en säker arbetsmiljö", säger Nacksten.

Fakta: Beridna högvakten

Beriden vakttjänst är en tradition med rötter från 1700-talet.

De beridna vaktparaderna genomförs av Försvarsmakten, Livgardets Dragonmusikkår (LDK) och Livskvadronen från Livgardet.

Alla högvaktshästar ägs av stiftelsen Föreningen den Beridna högvakten som tillsammans med Försvarsmakten har ansvar för hästarna och driften.

I dag finns runt 75 hästar för högvaktstjänst i Kavallerikasernen.

Källa: Beridna högvakten

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons