Annons
Nyheter

Huggormen på bettet i juli

Natur • Publicerad 11 augusti 2021
Huggormen förekommer i större delen av landet med en nordlig gräns ungefär vid polcirkeln. Arkivbild.
Huggormen förekommer i större delen av landet med en nordlig gräns ungefär vid polcirkeln. Arkivbild.Foto: Paul Kleiven/NTB/TT

Drygt 100 personer har behövt serum – motmedel – efter att ha blivit huggormsbitna i sommar. Särskilt juli månad sticker ut med ovanligt många serumbehövande fall, rapporterar Dagens Medicin.

Enligt Erik Lindeman, överläkare vid Giftinformationscentralen, har i genomsnitt två personer varje julidag behövt serum.

Annons

– Det är dubbelt så många som i juni i år, då vi hade cirka 30 fall. Men det är inget rekord som slås, det slogs tror jag 2018 då vi hade tropisk värme redan i maj månad, säger han till tidningen.

Erik Lindeman betonar att alla som blivit huggormsbitna behöver komma till sjukhus, eftersom giftet kan skada kroppens vävnader.

– Även vuxna kan få ben svullna som stockar ända upp till ljumsken med blåmärken och blödningar och långvarig smärta. Barn är på grund av sin lägre vikt ännu känsligare.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons