Annons
Nyheter

Hund miste synen – veterinär prickas

Det dröjde åtta månader av återkommande kontakter med en veterinär innan en hund fick rätt diagnos och behandling. Då hade den hunnit bli blind.
Nu prickas veterinären av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.
Djur • Publicerad 2 november 2022
En hund hann mista synen innan den fick rätt diagnos och behandling. Arkivbild.
En hund hann mista synen innan den fick rätt diagnos och behandling. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

En hundägare i Värmland sökte vård för sin tolvåriga hanhund eftersom hunden börjat kissa och dricka mer än vanligt. De prover som togs indikerade att hundens levervärden var för höga.

Veterinären rekommenderade hundägaren att börja med ett särskild foder, vilket hon också gjorde. Det hjälpte delvis för att sänka levervärdena, men hunden uppvisade fortfarande symptom som upplevdes bli värre.

Annons

Efter flera kontakter med veterinären vände sig hundägaren till slut till en annan veterinär. Då hade åtta månader gått och hunden diagnostiserade med bland annat diabetes och började behandlas med insulin. Värdena blev bättre – men då hade hunden hunnit bli blind.

Den första veterinären prickas nu av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård som menar att veterinären ”uppenbarligen förväxlat” två olika blodvärden flera gånger och borde ha utrett hunden, eller remitterat den för utredning.

Veterinären i fråga uppger att hundens sjukdom inte kunde ha upptäckts tidigare med de förutsättningar som fanns på kliniken, och att hen bett djurägaren att söka sig till en annan klinik för att göra ultraljud och få en diagnos.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons