Annons
Nyheter

Hundratusentals strömlösa efter oväder

Fyra personer har omkommit och nästan 900 000 hushåll är utan el sedan oväder dragit in över östra Kanada.
Kanada • Publicerad 22 maj 2022
Ovädret fällde träd och elledningar.
Ovädret fällde träd och elledningar.Foto: Justin Tang/AP/TT

Det är framför allt provinserna Ontario och Québec som har drabbats av de kraftiga sommarovädren, som har fört med sig tornadovarningar, kraftiga vindbyar och stora hagel på sina ställen.

Träd har ryckts upp med sina rötter och slitit med sig elledningar i fallen.

Annons

"Det här är en farlig och potentiellt livshotande situation. Stora hagel kan skada egendom och orsaka personskador. Blixtar dödar och skadar kanadensare årligen. Kom i håg att när åskan mullrar, gå inomhus", varnar vädermyndigheten Environment Canada.

Två personer har omkommit i samband med att träd blåst omkull. En annan har drunknat efter hennes båt kapsejsat på Ottawafloden, medan omständigheterna kring det fjärde dödsfallet är oklart.

Närmare 900 000 hushåll i provinserna saknade ström på lördagskvällen, enligt sammanställningar från de lokala elbolagen Hydro One och Hydro-Quebec.

På andra sidan gränsen till USA, i Michigan, skadades minst 40 personer och två omkom när en tornado svepte genom samhället Gaylord på fredagen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons