Annons
Nyheter

Hundsmugglare döms till sex månaders fängelse

Brott • Publicerad 11 mars 2021
Malmö tingsrätts dom handlar om tretton insmugglade valpar, men enligt domstol var smugglingen ett led i en större införsel. Arkivbild.
Malmö tingsrätts dom handlar om tretton insmugglade valpar, men enligt domstol var smugglingen ett led i en större införsel. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Nio franska bulldoggar och ytterligare fyra hundar fick avlivas sedan de hittats av tullpersonal i en bil som kom över Öresundsbron i december. Nu döms en man och kvinna till sex månaders fängelse vardera. Att smugglarna riskerade att föra in rabiessmitta i Sverige gör att Malmö tingsrätt bedömer att de gjort sig skyldiga till grov smuggling, likaså att smugglingen bedöms vara ett led i en mer omfattande olaglig införsel av hundar.

Enligt tingsrätten var hundarna sannolikt inte vaccinerade mot rabies och hade inte blivit undersökta av veterinär. De resehandlingar som mannen och kvinnan hade med sig för hundarna bedöms som falska, eftersom hundarnas verkliga ålder inte stämde överens med vad som stod i dokumenten.

Mannen och kvinnan var åtalade för ytterligare ett fall av hundsmuggling, men i den delen anser inte domstolen att bevisningen håller. Båda nekar till brott.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons