Hunt vill se europeisk insats i Hormuzsundet

Iran/Storbritannien (TT-Reuters) Artikeln publicerades
Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt utanför 10 Downing Street i London i lördags.
Foto: Aaron Chown/AP/TT
Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt utanför 10 Downing Street i London i lördags.

Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt vill sätta ihop en Europaledd skyddsinsats i Hormuzsundet.

Det är med tungt hjärta vi meddelar att vi utökar den internationella närvaron i regionen, säger han.

Jeremy Hunt fördömde på måndagen kvarhållandet av den svenskägda men brittiskflaggade oljetankern Stena Impero.

– Under internationell lag hade Iran ingen rätt att hindra fartyget från att passera, än mindre borda det. Det var därför ett fall av statlig piratverksamhet, sade utrikesministern.

Hunt lade till att Iran måste förstå att landets handlingar kommer att leda till att väst har en större militär närvaro i regionen. Han betonade att Storbritannien inte söker konfrontation med Iran, men meddelade att den brittiska flottan kommer att skicka ytterligare ett skepp till området, som beräknas vara framme den 29 juli, samt föreslog förstärkt europeisk närvaro i Hormuzsundet.

– Vi kommer nu att försöka sätta ihop en Europaledd sjösäkerhetsinsats för att stödja säkra passager för både besättning och last i den här livsviktiga regionen, säger Hunt.

Distanserar sig från USA

– Det är med tungt hjärta vi meddelar att vi utökar den internationella närvaron i regionen, eftersom vår diplomati har haft fokus på att minska spänningarna, i hopp om att sådana här förändringar inte skulle behövas.

Det är ännu oklart vilka länder som skulle ingå i en europeisk skyddsinsats. Enligt nyhetsbyrån AP har Hunt diskuterat förslaget med utrikesministrar i Frankrike, Tyskland, Italien, Finland, Spanien och Danmark.

Hunt försökte även distansera Storbritannien från USA i Iran-frågan och sade att hans förslag om en europeisk insats inte är en del av USA:s försök att sätta "maximal press" på Iran, och syftade på en kommentar från USA:s särskilde Iransändebud, Brian Hooks, i juni.

Vad gäller konkreta åtgärder rörande Stena Impero var Hunt inte lika tydlig. Han upprepade kravet att fartyget ska släppas.

Zarif tonar ner

Under ett besök i Nicaragua ville Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif tona ner retoriken, och gjorde ett uttalande riktat till Storbritanniens trolige nästa premiärminister.

– Det är viktigt att Boris Johnson, när han stiger in på 10 Downing Street, förstår att Iran inte söker konfrontation, att Iran vill ha en normal relation, byggd på ömsesidig respekt, sade Zarif.

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif i FN i New York förra veckan.
Foto: Frank Franklin II/AP/TT
Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif i FN i New York förra veckan.