Annons
Nyheter

Hur mår Norrlandsälgen egentligen?

Älgstammen minskar och kan komma att rödlistas. Nu ska en forskningsstudie vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) ta reda på hur älgen i norra Sverige egentligen mår.
Djur • Publicerad 28 september 2023
Ett nystartat forskningsprojekt ska kartlägga hur älgen i de norrländska skogarna mår. Arkivbild.Foto: Paul Kleiven/NTB Scanpix/TT

Älgstammen i de fyra nordligaste länen har enligt SLU:s beräkningar i genomsnitt minskat med en tredjedel, och på sina håll halverats, sedan den nya älgförvaltningen infördes 2012.

"Minskningen är främst ett resultat av en medveten sänkning av stammen genom jakt, för att försöka minska skogsskadorna. Älgen är inte hotad, men det går inte att fortsätta att skjuta lika många älgar", säger Fredrik Widemo, viltforskare vid SLU, i ett pressmeddelande.

Annons

Projektet ska genomföras 2023–2027 i Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten och är ett samarbete mellan SLU, länsstyrelserna i norra Sverige, Svenska jägareförbundet och skogsbolagen.

SLU har tidigare kartlagt hur älgen påverkar sin livsmiljö, bland annat hur de rör sig och hur deras betande påverkar skogens tillväxt och biologiska mångfald. Nu ska studierna utökas för att bättre kunna visa hur älgarna i området mår.

"Vi kommer att komplettera den forskning som redan genomförs med studier av älgstammens ålderssammansättning, reproduktion, storlek, vikt, energiresurser och stresshormoner. Samtidigt ska vi genomföra ännu mer detaljerade studier av vad älgarna ätit", säger Fredrik Widemo.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons