Annons
Nyheter

Hyresstödet förlängs igen

Regeringen vill förlänga det statliga lokalhyresstödet i ytterligare tre månader, från den 1 april till den 30 juni. Förlängningen måste godkännas av EU-kommissionen.
Coronaviruset • Publicerad 5 april 2021
Coronarestriktioner i butiker. Nu vill regeringen förlänga hyresstödet ytterligare för värdar som sänker hyran. Arkivbild.Foto: Gustaf Månsson/SvD/TT

Stödet infördes först april–juni i fjol för att minska pandemins effekter på företag i detaljhandeln, hotell- och restaurangbranschen samt en del andra kundnära branscher.

På grund av det förvärrade smittläget föreslog regeringen att hyresstödet skulle återinföras för årets första kvartal. Det sade EU-kommissionen ja till i förra veckan. Inom kort kommer regeringen att fatta beslut om förordningen.

Annons

Därutöver har regeringen kommit överens med Centerpartiet och Liberalerna om att förlänga hyresstödet för årets andra kvartal, enligt ett pressmeddelande. Ånyo kräver det EU:s goda minne.

Svensk Handel är kritisk till hyresstödet för det första kvartalet trots att många handlare behöver få sänkta hyreskostnader för att klara pandemin.

"Dessvärre riskerar hyresstödet återigen att bli en hägring, av de fem miljarder som regeringen tidigare avsatte för hyresstödet har merparten inte nyttjats. Stödet har helt enkelt inte fungerat", säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Hyresvärdar som sänker den fasta lokalhyran för hyresgäster i utsatta branscher kan kompenseras med 50 procent av den nedsatta fasta hyran. Länsstyrelserna handlägger hyresstödet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons