Annons
Nyheter

I går invigdes första pappagruppen där mammorna är portförbjudna

Mamma, pappa, barn?
Nej, stryk mamma. Varannan fredagseftermiddag på familjecentret i Dalbo är hädanefter vikt åt pappa och barn.
Nyheter • Publicerad 18 mars 2006
Mmm! Glass och banan är gott, tycker Andreas Olofsson och vill nog gå på pappaträff fler gånger.
Mmm! Glass och banan är gott, tycker Andreas Olofsson och vill nog gå på pappaträff fler gånger.Foto: 
Magnus Strand med dotter Sofia hälsar på Ardi Reci. Upptill på bilden har Shahan Muhamad fått någonting att bita i.
Magnus Strand med dotter Sofia hälsar på Ardi Reci. Upptill på bilden har Shahan Muhamad fått någonting att bita i.Foto: 
Johannes Andersson, snart fyra år, skötte sitt invigningsuppdrag lika bra som vilken prins eller landshövding som helst. Förskollärare Kerstin Eklund hjälper till. Foto: Lena Gunnarsson
Johannes Andersson, snart fyra år, skötte sitt invigningsuppdrag lika bra som vilken prins eller landshövding som helst. Förskollärare Kerstin Eklund hjälper till. Foto: Lena GunnarssonFoto: 
Melissa Margaronis har sällan sett så många pappor med barn på en och samma gång. Det har heller inte hennes pappa, Axel Ojansivu.
Melissa Margaronis har sällan sett så många pappor med barn på en och samma gång. Det har heller inte hennes pappa, Axel Ojansivu.Foto: 

I går invigde Johannes Andersson, snart fyra år, den första kommunala pappagruppen i Växjö kommun genom att klippa det blåa bandet över ingången till familjecentret vid Dalbo Torg.

Ett tiotal pappor med sina telningar firade sedan med glass, maräng och banan, som i en del fall hittade inte bara in i munnen utan också runtom den.

Annons

Mammor är alltså portförbjudna (nåja!) varannan fredag efter lunchen på familjecentret. De har sina tider på förmiddagarna, fast då inte bara för mammor utan även för pappor.

Slipper vara en minoritet

- Men då brukar det kanske komma en pappa på tio mammor, säger förskollärare Kerstin Eklund. De blir lite utanför. Därför kom vi på idén att papporna kanske behöver träffas så att de inte blir en minoritet. Det finns mycket erfarenheter de kan utbyta.

Och det förväntade sig bland andra Anders Laag, som kom till premiären med Elvin:

- Jag hoppas få ut mycket av det här. Det finns alltid saker att lära sig, också från andra män och pappor.

Är det inte ett steg baklänges i jämställdhetens namn med könssegregation?

- Nej, inte alls. Det här behövs och är nyttigt, säger Ann-Sofie Johansson, som också arbetar på familjecentret.

Fler tar pappaledigt

- För mig känns det här helt naturligt, och en del av vårt nya samhälle, säger Anders Laag.

Pappabesöken har faktiskt ökat de senaste åren. Kerstin Eklund och Ann-Sofie Johansson tror det hänger ihop med att papporna verkligen tar pappaledigt mera.

- Och det är verkligen roligt.

Robert Owen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons