Annons

IAEA: Personal vid kärnkraftverk måste få vila

Anställda vid det ockuperade kärnkraftverket Zaporizjzja får nu arbeta i skift, medan de vid Tjernobyl har arbetat i ett sedan anläggningen ockuperades av ryska styrkor för tio dagar sedan, rapporterar .
Ukrainakriget • Publicerad 6 mars 2022
Det ockuperade kärnkraftverket Zaporizjzja i Ukraina. Bild från i fredags.
Det ockuperade kärnkraftverket Zaporizjzja i Ukraina. Bild från i fredags.Foto: Energoatom/AP/TT

Ukrainas kärnkraftsmyndighet håller kontakt med personalen vid kärnkraftverket Zaporizjzja som intogs av ryska soldater i fredags, säger det internationella atomenergiorganet IAEA enligt CNN.

Efter rapporter om att personalen vid anläggningen hade tvingats arbeta under vapenhot, säger IAEA:chefen Rafael Grossi att man är i kontakt med ansvariga i Ukraina och att man ser till att personalen nu får arbeta i skift. Grossi har flera gånger betonat vikten av att personalen som driver Ukrainas kärnkraftsanläggningar måste få tillräckligt med vila så att de kan utföra sina jobb på ett säkert sätt.

"Spänt läge"

Annons

Han kallar det för ett "spänt" läge då de ryska styrkorna kontrollerar Zaporizjzja samtidigt som den ukrainska personalen är kvar där. Han säger att situationen "absolut inte kan pågå för länge".

Chefen för Energoatom, organet som övervakar Ukrainas kraftverk, sade i fredags till Grossi att ingenjörerna vid anläggningen nu fått börja arbeta i skift, enligt ett uttalande från IAEA.

– Det här tycker jag är viktigt, det är ett tecken på att folk lyssnar på oss, eller åtminstone på det vi säger, säger Grossi.

"Beredda att åka"

IAEA har dock ännu inte lyckats få igenom skiftarbete för personalen vid kraftverket i Tjernobyl, fortsätter han.

Ryska styrkor har hindrat personalen vid Tjernobyl från att arbeta i skift sedan anläggningen ockuperades – vilket innebär att samma 100 anställda har drivit anläggningen tio dagar i sträck, sade Jurij Fomitjev, borgmästare i Slavutytj, till CNN på lördagen.

– Vi fortsätter med våra samtal, säger Grossi och tillägger att han är "beredd att åka till Ukraina så snart som möjligt".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons