Annons

ICC utreder krigsbrott i Ukraina

En utredning om det har begåtts krigsbrott i Ukraina öppnas av Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag.
"Vårt arbete med att samla in bevis har nu börjat", säger åklagaren Karim Khan.
Ukraina • Publicerad 3 mars 2022
ICC:s chefsåklagare Karim Khan. Arkivbild.
ICC:s chefsåklagare Karim Khan. Arkivbild.Foto: Marwan Ali/AP/TT

ICC:s chefsåklagare Karim Khan har de senaste dagarna undersökt ifall en utredning om krigsbrott ska inledas och meddelar på onsdagskvällen att det sker med omedelbar verkan, sedan 39 av ICC:s medlemsländer har begärt att en granskning görs.

"Jag har precis meddelat ICC:s ordförande om mitt beslut att genast gå vidare med en aktiv utredning av situationen. Vårt arbete med att samla in bevis har nu börjat", säger Khan i ett uttalande.

Annons

Han har tidigare sagt att han ser rimliga skäl till att tro att krigsbrott och brott mot mänskligheten har begåtts i det drabbade landet sedan 2014, då Ryssland olagligen annekterade Krimhalvön.

Från november 2013

Utredningen kommer att utreda anklagelser om krigsbrott från och med den 21 november 2013.

"Alla tidigare samt nuvarande beskyllningar om krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten eller folkmord begångna i någon del av Ukraina" kommer att utredas, enligt Khan.

Bland de 39 länder som har begärt utredning finns samtliga EU-länder, samt Australien, Storbritannien, Kanada, Nya Zeeland, Schweiz och flera länder i Sydamerika.

Putin anklagas

Bland annat Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har öppet anklagat Rysslands president Vladimir Putin för krigsbrott efter det att civila dödats och skadats i ryska flygangrepp i Ukraina.

ICC, som ligger i nederländska Haag, har inte mandat att utreda den ryska aggressionen i sig – men kan väcka åtal om krigsbrott och brott mot mänskligheten begås på ukrainsk mark. Ukraina står visserligen utanför ICC, men har erkänt domstolens jurisdiktion.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons